Home / Stiri financiare / Ce se intampla cu sistemul energetic romanesc daca centralele CE Oltenia se inchid. Justificarea Guvernului pentru ajutorul dat companiei

Ce se intampla cu sistemul energetic romanesc daca centralele CE Oltenia se inchid. Justificarea Guvernului pentru ajutorul dat companiei

Ce se intampla cu sistemul energetic romanesc daca centralele CE Oltenia se inchid. Justificarea Guvernului pentru ajutorul dat companiei

Schema de sprijin pentru Complexul Energetic Oltenia, prin care Guvernul vrea sa ajute compania transferând în facturile tuturor consumatorilor o parte din costurile cu ceritificatele de emisii din urmatorii zece ani contine si un studiu de adecvanta, în care arata ca functionarea sistemului energetic românesc fara centralele CE Oltenia nu este posibila.

(update 22 sep, 2019 11:09) Chiritoiu: CE Oltenia ar putea fi sprijinit de toti consumatorii de energie, dar ajutorul de stat trebuie aprobat de Bruxelles Complexul Energetic Oltenia ar putea beneficia de sprijin pentru plata certificatelor de emisii sub forma unor contributii in factura de energie, insa acest ajutor de stat trebuie aprobat de Comisia Europeana, a declarat, pentru Agerpres, Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei. "Exista un grup de lucru la Ministerul Energiei care discuta un plan pentru a solicita Comisiei Europene aprobarea unui ajutor de stat. Ideea este ca avem nevoie de CE Oltenia pentru functionarea sistemului energetic, iar CE Oltenia este afectat de cresterea pretului cu certificatele de emisii, astfel ca trebuie sa gasim o solutie. Eu o vad ca un fel de servicii de sistem, dar nu stiu inca stadiul discutiilor de la Ministerul Energiei", a spus Chiritoiu.

Guvernul intentioneaza sa promoveze o schema de sprijin pentru CE Oltenia, prin care, timp de zece ani, toti consumatorii romani vor plati pana la 10,5 miliarde de lei, pentru a sustine compania, afectata sever de cresterea costurilor cu certificatele de emisii pe care trebuie sa le cumpere pentru a produce energie electrica.

Guvernul doreste ca toti consumatorii romani de energie electrica sa plateasca o asa numita taxa de adecvanta CEO, trecuta in factura fiecaruia, despre care am scris AICI.

Schema de sprijin trebuie insa negociata cu Comisia Europeana, iar, pentru a arata de ce ea este vitala, in prezentarea ei este facut si un studiu de adecvanta al SEN, plecandu-se de la premisa ca CE Oltenia risca insolventa sau chiar falimentul inca din anul viitor, pentru ca, fara schema de sprijin, nu poate plati cele 1,6 miliarde de lei (termen luna aprilie 2020) in contul certificatelor de emisii aferente productiei de energie pentru acest an.

Detalii, pe Economica

luni, 23 septembrie 2019, 431 afisari

Curs BNR vineri, 22 noiembrie 2024

1 EUR4.9759 RON
1 USD 4.7742 RON

Evolutia Euro in ultimele 7 zile

Convertor valutar BNR

=
Rezultat + TVA (RON):
TVA 19% (RON):
Convertor valutar avansat

Cursul mediu pe 3 luni

August Septembrie Octombrie
Euro 4,9765 4,9743 4,9748
USD 4,5199 4,4780 4,5615

Cel mai bun curs la banci

1 EUR = 5.0400 RON
la OTP Bank Romania
1 USD = 4.8500 RON
la Credit Europe Bank
valabil pentru cumparare, la 19.01
Curs valutar banci

Convertor valutar banci

Creditare

Stiri financiare

Citeste toate stirile Codul fiscal

Promotii banci

Vezi toate promotiile