Ce se va intampla cu dosarele de creditare pentru Prima Casa aflate la banci, la aparitia programului 'O familie, o casa'
Programul Prima casa va functiona neperturbat pâna la aparitia în Monitorul Oficial a textului legislativ care îl va desfiinta si îl va înlocui cu noul program similar “O familie, o casa”, spun surse guvernamentale. Dosarele aflate în asteptare la banci vor fi încheiate în conditiile Prima casa, indiferent de momentul aparitiei noului program de garantare.
Dosarele de finantare depuse la banci depuse pana la acel moment vor ramane pe conditiile programului Prima casa, au spus surse guvernamentale pentru ECONOMICA.NET.
Finantele au deblocat recent o transa de doua miliarde de lei pentru garantare creditelor Prima casa, si multe dosare de finantare sunt in prezent in derulare la banci. In sedinta de joi, guvernul a aprobat trecerea la indicele IRCC, care a inlocuit ROBOR in contractele de credit garantate de stat, asadar, dosarele aflate in derulare vor trebui modificate dupa noile conditii de dobanda.
Ce este "O familie, o casa"
Programul Prima casa va fi cel mai probabil inlocuit anul acesta de un nou program, de garantare a creditelor ipotecare de catre guvern, care, deocamdata, stim ca se va chema „O familie, o casa" si va avea conditii de accesare diferite de Prima casa. Proiectul legislativ se afla acum in dezbatere publica la Ministerul Finantelor Publice (MFP).
Prima diferenta dintre noul program si Prima casa este ca creditul va fi garantat de stat in proportie de 80%, fata de 50% acum.
La noul program poate aplica oricine nu are credit prin Prima casa, dar mai sunt conditii. Ceva mai stricte decat la Prima casa. Varsta solicitantului nu trebuie sa depaseasca 55 de ani impliniti.
Se pastreaza conditia sa nu detii o locuinta proprietate personala sau sa nu fii coproprietar. Se face insa o concesie pentru proprietarii care nu au locuinta in mediul urban.
In proiectul noului program exista si limite de venit pentru solicitant. Veniturile lunare ale solicitantilor nu vor putea depasi 8.000 de lei pentru persoana singura, 10.000 de lei pentru o familie cu doi membri sau formata dintr-un adult si doi copii si 12.000 de lei pentru familiile formate din doi adulti si cel putin doi copii.
Detalii, pe Economica