Ce se va intimpla cu carnea de porc de Craciun. Estimarile Comisiei Europene
Pesta Porcina Africana (PPA) evolueaza in prezent in 240 de localitati, din 13 judete, cu un numar de 980 de focare (dintre care 15 in exploatatii comerciale) si 80 de cazuri la mistreti, informeaza Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, printr-un comunicat.
In total au fost eliminati 343.662 de porci afectati de boala, valoarea despagubirilor depasind 64 milioane lei.
Vorbind strict de pret, pesta porcina africana nu ar trebui sa reprezinte un semn de ingrijorare pentru romani, indica ultimele date ale Comisiei Europene potrivit carora nu exista motive de crestere importanta de pret la final de an. "Pretul carnii de porc va ramane sub presiune, avand in vedere ca productia este estimat sa creasca pana la final de an. Va depinde insa si mai mult de schimburile comerciale in contextul noilor incertitudini. Mai mult, au aparut presiuni pe pret si din partea celor mai importanti competitori ai Europei - SUA, Brazilia si Canada, care au scazut preturile la un nivel istoric", explica specialistii Comisiei Europene.
Mai mult, din cauza extinderii virusului pestei porcine, exista pericolul prabusirii exporturilor, in contextul in care deja unele state non-UE au inceput sa refuze carnea europeana. Belgia, al zecelea exportator al UE, are deja de suferit la capitolul export. "PPA ar putea avea un efect direct asupra comertului, dupa cum a aratat aparitia unor cazuri la porci salbatici in Belgia. Unii dintre partenerii contractuali ai acestei tari nu vor sa recunoasca principiul regionalizarii, astfel ca 13 state au sistat importurile de carne de porc din Belgia. Printre acestea se numara cele mai mari piete de desfacere pentru UE, printre care China, Japonia, Coreea de Sud, Filipine, Australia. Asadar, Belgia va trebui sa gaseasca piete de desfacere pentru 60% din cantitatile pe care le exporta in mod normal si 3% din productia totala a tarii", noteaza Comisia Europeana. Potrivit documentului citat, impactul asupra pietei comunitare este inca limitat, dar acest lucru se va schimba daca si alti mari producatori se vor confrunta cu pesta porcina africana. Cei mai mari exportatori de carne de porc sunt Spania, Germania, Danemarca si Olanda, cu cate 22%, 15% si respectiv 12% din volumele exportate.
Romania nu este afectata din acest punct de vedere, fiind importator net de carne de porc, dar are o scadere a productiei atat din cauza sacrificarilor controlate cat si a inceritudinii in randul crescatorilor.
Pana acum, in perioada ianuarie-august, preturile au fost cu 7% sub media ultimilor patru ani si s-au stabilizat la aproximativ 145 de euro suta de kg in perioada martie-augst urmare a caniculei ce a intarziat cresterea animalelor si implicit sacrificarile.
Detalii, pe Economica