Ce spun economistii despre mega-Fondul Suveran al Romaniei: Un fond se face din grasime, nu din deficit
Ne desparte putina vreme de crearea unui mega-fond suveran, pe modelul celui norvegian, care ar trebui sa adune resursele financiare ale companiilor de stat profitabile si sa le investeasca în domeniile în care România vrea sa se dezvolte. Fondul suveran este un punct principal în actualul program de guvernare al PSD, dar nu a trezit pâna acum interes în societate pe masura anvergurii proiectului. Doi profesori de economie, un antreprenor si un fost ministru de Finante au raspuns întrebarii ECONOMICA.NET: de ce ar fi oportun un astfel de fond si care ar fi riscurile în implementarea proiectului?
Statul roman a demarat procedurile pentru infiintarea unei entitati mamut formata din toate companiile de stat profitabile, ale caror castiguri ar urma sa finanteze dezvoltarea economica a tarii.
Entitatea se va numi Fondul Suveran de Dezvoltare si Investitii (FSDI), este prevazuta in Programul de guvernare PSD, si ar fi luata dupa modelul fondurilor suverane din Norvegia, Franta, Italia sau Polonia.
Legea de infiintare a Fondului se afla acum in faza de proiect si este pusa in dezbatere publica, forma propusa de guvern putand fi consultata aici.
Pe scurt, e vorba de un fond de 10 miliarde de euro, al carui rol declarat este finantarea constructiei de autostrazi si cai ferate, extinderii productiei de armament si constructiei de spitale noi.
Detalii, pe Economica