Home / Stiri financiare / Ce spune FMI despre legea falimentului personal in Romania

Ce spune FMI despre legea falimentului personal in Romania

Ce spune FMI despre legea falimentului personal in Romania

Reprezentantii Fondului Monetar International au vorbit pentru prima data despre legea insolventei particularilor, la solicitarea ECONOMICA.NET. Acestia au încercat sa raspunda de ce promoveaza în Ungaria un astfel de proiect legislativ, în timp ce în România s-au opus în ultmii trei ani.

opus, fara sa o recunoasca, insa, niciodata oficial. Pentru prima oara, Fondul a oferit un raspuns.

"Sfatul FMI a fost in mod constant acela ca tarile ar beneficia de o lege moderna a insolventei. Dincolo de acest acord de principiu, insa, principala tema este cum poate o astfel de lege sa fie construita astfel incat sa mentina echilibrul intre drepturile debitorilor si cele ale creditorilor. Am vrea ca legea sa ajute oamenii cu datorii nesustenabile sa isi recastige viabilitatea financiara, fara ca asta sa submineze in mod nejustificat disciplina sau sa creeze hazard moral. Proiectarea legii este importanta si poate diferentia sfatul nostru de la tara la tara, avand in vedere sistemele legale si provocarile diferite", au declarat reprezentantii de la Washington ai FMI, la solicitarea ECONOMICA.NET. (Sublinierile ne apartin)

Insolventa persoanelor fizice, cu stadiile de reorganizare judiciara si/sau faliment, nu este legiferata acum in Romania. Debitorii romani nu au nicio parghie legala pentru a le fi iertate datoriile pe care nu le mai pot achita, chiar si dupa executarea conturilor si a activelor detinute. Situatia este deosebit de apasatoare pentru cei care au luat credite ipotecare in anii de varf ai bulei imobiliare. Daca nu isi mai pot plati banca si ajung in faza executarii silite, cel mai probabil creditorii nu se vor putea indestula din vanzarea imobilului, in conditiile in care preturile activelor imobiliare, in multe cazuri, sunt la jumatate fata de pretul de la achizitie si continua sa scada. Astfel, si dupa ce raman fara locuinta, acestia sunt datori in continuare bancii pentru foarte multi ani, pana cand este achitata datoria – ceea ce inseamna poprirea veniturilor inregistrate.

 

Detalii, pe Economica

miercuri, 17 aprilie 2013, 597 afisari

Curs BNR vineri, 22 noiembrie 2024

1 EUR4.9759 RON
1 USD 4.7742 RON

Evolutia Euro in ultimele 7 zile

Convertor valutar BNR

=
Rezultat + TVA (RON):
TVA 19% (RON):
Convertor valutar avansat

Cursul mediu pe 3 luni

August Septembrie Octombrie
Euro 4,9765 4,9743 4,9748
USD 4,5199 4,4780 4,5615

Cel mai bun curs la banci

1 EUR = 5.0400 RON
la OTP Bank Romania
1 USD = 4.8500 RON
la Credit Europe Bank
valabil pentru cumparare, la 19.01
Curs valutar banci

Convertor valutar banci

Creditare

Stiri financiare

Citeste toate stirile Codul fiscal

Promotii banci

Vezi toate promotiile