Ce vor plati romanii in plus in facturile de electricitate in anii urmatori
Facturile la energie electrica ar putea contine în viitor si alte componente, alaturi de cele de acum, daca toate intentiile autoritatilor române de a stimula investitiile în generarea de energie se vor materializa. Puse în fata necesitatii aparitiei unor noi capacitati de productie, autoritatile elaboreaza acum noi scheme de sprijin, care, în final, se vor regasi în facturile conumatorilor de energie electrica
In momentul de fata, facturile contin doua componente, suplimentar fata de contravaloarea energiei electrice si a accizei si TVA: contributia pentru cogenerarea eficienta si certificatele verzi.
Prima este o suma platita luna de luna de fiecare consumator de energie electrica pentru sustinerea productiei de energie electrica si termica (cogenerare) in conditii de eficienta ridicata. Ea este de 1 ban/KWh iar sumele merg pe baza unei scheme suport la peste 40 de producatori care se califica.
A doua, certificatele verzi, sunt practic o subventie platita de consumatorii romani investitorilor care au montat in Romania parcuri eoliene si fotovoltaice incepand cu deceniul trecut, pentru a sustine productia nationala de energie din surse regenerabile, in conditiile in care, la acel moment, tehnologia avea costuri mai mari decat puteau recupera investitorii prin pretul de vanzare a energiei. S-a ajuns astfel ca in Romania sa avem 5.000 MW instalati in regenerabil, iar pe masura ce a trecut timpul, sprijinul prin certificate s-a tot diminuat. Influenta certificatului verde in factura este de circa 6 bani/KWh.
Puse in fata unui deficit din ce in ce mai mare de energie electrica, mai ales in perioadele de varf,cand productia nu mai acopera consumul national, autoritatile vor sa introduca doua noi scheme prin care sa sprijine noi investitii in tehnologiile clasice. Desi nu este spus explicit, una este pentru sustinerea in continuare a productiei de energie electrica din carbune, iar al doile pentru cosntruirea de reactoare nucleare.
Piata de capacitati
Prima este ceea ce se cheama piata de capacitati. Ministerul Energiei a scos la licitatie in februarie un studiu pentru a afla cum se poate institui in Romania piata de capacitati de energie electrica. Institutia solicita elaborarea sa cat mai rapida, intentia sa fiind ca primele contracte aferente mecanismului de capacitate sa se incheie chiar in acest an.
Piata de capacitate este un mecanism prin care anumiti producatori, care au o tehnologie mai scumpa de productie si din acest motiv nu pot vinde energie pentru ca este prea scumpa fata de pretul pietei, sa primeasca bani pentru a putea tine mereu in rezerva unele grupuri energetice, care sa produca atunci cand sistemul are nevoie de energie.
Detalii, pe Economica