Cea mai dramatica schimbare din ultimul deceniu in ceea ce priveste economisirea la banca
Cei care isi tin banii in banci, respectiv cei pentru care depozitul bancar reprezinta principala forma de economisire, se confrunta de aproape un an cu ceva nou care naste multe intrebari, socoteli lunare si multa presupunere in ceea ce priveste viitorul:
2) o schimbare de scadente pe care deponentii nu prea au trait-o, respectiv cine vrea dobanzi mai mari trebuie sa-si lase banii pe termen lung pe unul, trei sau cinci ani fata de o luna, trei luni, sase luni cu care erau obisnuiti, ceea ce implica o confruntare cu necunoscutul in tot acest timp;
3) miscarile de curs in sus sau in jos de cateva procente, pe care guvernatorul BNR Mugur Isarescu nici nu le mai ia in considerare, dar care anuleaza peste noapte castigul rezultat dintr-un depozit bancar, unde ratele sunt mici. Asta daca nu produce pierdere.
Fata de 2008-2010, asta ca sa iau o perioada mai apropiata, dobanzile la lei si la euro s-au injumatatit, daca nu chiar mai mult. In 2009, bancile plateau o dobanda de 10-14% la lei in functie de cat le ardea buza, iar acum platesc 3-5,5%. In 2009, la euro, pentru a-si asigura lichiditate avand in vedere inceputul crizei, bancile plateau 6-8% si chiar 10% pentru sumele mari, de la un milion de euro in sus, iar acum ofera 1,5-3,8%.
Detalii, pe ZF