Cea mai rea decizie luata vreodata in sistemul sanitar romanesc
In primavara lui 2011, Ministerul Sanatatii a decis ca 178 de spitale sa se supune comasarii sau reprofilarii. La doi ani de la decizia pusa in aplicare, apar date sumbre: mortalitatea ar fi crescut in zonele unde oamenii trebuie sa mearga zeci kilometri pentru a ajunge la o unitate medicala.
"Din statisticile Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), care nu au fost facute publice, reiese clar ca mortalitatea a crescut semnificativ in zonele unde - acum doi ani - au fost inchise spitalele publice. In plus, foarte multi angajati din sectorul sanitar si-au pierdut locurile de munca in urma inchiderii unitatilor spitalicesti. Ca urmare, suntem total impotriva schimbarii statutului juridic al spitalelor, fapt care reprezinta de fapt o incercare de privatizare mascata a unitatilor sanitare din Romania", a afirmat Marius Sepi, prim-vicepresedinte al Federatiei SANITAS.
La doi de la comasare si reprofilare, aproximativ trei sferturi din cele 178 de spitale au lacatul pus. «Scopul principal nu a fost economia la buget, ci desfiintarea spitalelor aflate in paragina, neprofitabile, care nu mai puteau asigura servicii medicale conforme», spune fostul ministru al sanatatii, Cseke Atilla, la un an dupa ce a luat decizia comasarii si reprofilarii a 111, respectiv 67 de unitati medicale. Lista spitalelor propuse spre desfiintare s-a dovedit insa neconforma cu motivele lui, pentru ca multe dintre cele luate in vizor erau unitati fara datorii, cu investitii recent facute si, mai ales, care deserveau populatii insemnate.
Detalii, pe Capital