Home / Stiri financiare / Centralele pe carbune din Valea Jiului au asigurat doar 1,6% din productia de energie a tarii, mult sub rezerva, exact cand aveam nevoie de ele

Centralele pe carbune din Valea Jiului au asigurat doar 1,6% din productia de energie a tarii, mult sub rezerva, exact cand aveam nevoie de ele

Centralele pe carbune din Valea Jiului au asigurat doar 1,6% din productia de energie a tarii, mult sub rezerva, exact cand aveam nevoie de ele

Termocentralele Mintia si Paroseni, care primesc prin lege bani de la toti consumatorii români pentru a asigura rezerva tertiara a Sistemului Energetic National, au produs, în momentele în care România a importat masiv energie, doar 1,6% din productia nationala. Au produs, în primele 20 de zile din an, la o putere orara de 120 MW, desi puterea pe care o putea solicita, prin lege, Dispeceratul Energetic National, era de 400 MW. De ce doar atât si, mai ales, cât de necesare mai sunt aceste centrale pentru România?

In prima parte a lunii ianuarie, Romania a importat cantitati masive de energie electrica, in conditiile unui consum in crestere, dar nu extraordinar de mare pentru anotimpul rece (sub 10.000 MW orar), insa pe fondul mai multor avarii ale grupurilor termo, ale unei hidraulicitati scazute si al unui aport mai redus al centralelelor pe carbune. Si preturile au crescut, ajungand, ca medie zilnica pe piata spot, peste nivelurile istorice din iarna anului 2017

In intervalul orar cu cel mai mai mare import din ziua cu cele mai mari importuri orare de energie (ca medie), centralele electrice pe carbune din Romania, cele despre care se spune in mod traditional ca tin lumina aprinsa iarna, au asigurat, toate, doar 18% din consumul national de energie. Si centralele pe carbune operate de Complexul Energetic Oltenia, si cele pe huila, ale Complexului Energetic Hunedoara.

Pe baza datelor de pe platforma ENTSO-E (asociatia operatorilor de transport si sistem din Europa), unde se poate vedea productia fiecarei centrale din Europa, am observat ca, in acea ora, Complexul Hunedoara producea energie cu doar un grup, la o putere de doar 144 MW, in conditiile unei puteri instalate raportate in cele doua centrale (Mintia si Paroseni), de circa 1.200 MW, in sase grupuri energetice.

Dupa publicarea acelui text, am solicitat Departamentului Energetic National (DEN), aflat in subordinea Transelectrica, informatii referitoare la productia celor doua centrale, mai ales in conditiile in care toata tara plateste, zi de zi, pentru ca aceste doua centrale sa functioneze cand este nevoie de ele. Iata de ce:

Conform unei Hotarari de Guvern adoptate anul trecut, centralele CE Hunedoara trebuie sa asigure oricand rezerva de 400 MW in SEN, pana in 2020.

"Pentru mentinerea nivelului de siguranta a Sistemului Electroenergetic National, Societatea Complexul Energetic Hunedoara – S.A. are obligatia de a furniza servicii tehnologice de sistem catre Operatorul de transport si sistem la o valoare a puterii electrice de cel putin 400 MW, in conditiile reglementarilor emise de Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei", se arata in act."Operatorul de transport si sistem va stabili capacitatea lunara corespunzatoare serviciilor tehnologice de sistem reprezentand rezerva tertiara lenta, din care o capacitate de 400 MW va fi alocata pentru Societatea Complexul Energetic Hunedoara – S.A", mai spune documentul.Asadar, cele doua centrale primesc bani ca sa stea intotdeauna "calde" pentru a putea produce cei 400 MW oricand in cere DEN. Asadar, am intrebat DEN cat a produs CE Hunedoara in primele 20 de zile din an, iar raspunsul arata o realitate trista.

Detalii, pe Economica

luni, 11 februarie 2019, 487 afisari

Curs BNR vineri, 22 noiembrie 2024

1 EUR4.9759 RON
1 USD 4.7742 RON

Evolutia Euro in ultimele 7 zile

Convertor valutar BNR

=
Rezultat + TVA (RON):
TVA 19% (RON):
Convertor valutar avansat

Cursul mediu pe 3 luni

August Septembrie Octombrie
Euro 4,9765 4,9743 4,9748
USD 4,5199 4,4780 4,5615

Cel mai bun curs la banci

1 EUR = 5.0400 RON
la OTP Bank Romania
1 USD = 4.8500 RON
la Credit Europe Bank
valabil pentru cumparare, la 19.01
Curs valutar banci

Convertor valutar banci

Creditare

Stiri financiare

Citeste toate stirile Codul fiscal

Promotii banci

Vezi toate promotiile