Cine ne-a tinut becul aprins in primele sase luni ale anului
Centralele termo au asigurat cea mai mare parte a productiei de electricitate, Hidroelectrica a fost primul producator al tarii, carbunele scade, iar eolianul si fotovoltaicul au generat aproape cât centrala nucleara de la Cernavoda. Iata datele aferente primelor sase luni din acest an, potrivit Transelectrica.
Productia neta de energie electrica a fost de 29,4 TWh, in primele sase luni ale acestui an, la un consum national cumulat de 28,8 TWh, net. Romania a continuat asadar sa fie exportator net, cumulat, in primul semestru din 2019, cu 0,44 TWh-doar in ianuarie am fost importator, in celelalte luni balanta fiind inversa.
Iata productia pe surse, potrivit datelor Transelectrica:
Termocentrale: 10.263 GWh, dintre care cele pe lignit 5.611, cele pe huila 439, cele pe gaze 1.322 si cele pe hidrocarburi (gaz si pacura) 2.891.
Hidro: 9.564 GWh.
Regenerabile: 4.669 GWh, dintre care eolian 3.626, fotovoltaic 861 si biomasa 182.
Nuclear: 4.919 GWh.
Centralele termo raman asadar prima sursa de energie, dar productia lor a scazut cu circa 1 TWh fata de primele sase luni ale anului 2018. Daca la huila nu s-a schimbat mai nimic (cele doua centrale, Mintia si Paroseni, au generat la fel de putin), in cazul lignitului, adica in special al centralelor CE Oltenia, scaderea este accentuata, de la 6,5 TWh la 5,6 TWh.
Centralele pe gaz mai mult au stat, in al doilea trimestru al anului. Au produs doar 61 GWh de energie electrica, de aproape zece ori mai putin decat in anul trecut, situatie explicata prin conditiile de piata (oficialii Petrom, care opereaza centrala de la Brazi, cea mai mare de acest fel din tara, au spus ca operarea nu a fost profitabila) dar si de implicatiile OUG 114. Pe de alta parte, vechea centrala de la Iernut functioneaza doar partial, pentru ca se fac lucrari pentru punerea in functiune a noii centrale, primavara viitoare.
Detalii, pe Economica