Cine sunt regii locuintelor din Romania
Cei mai mari zece dezvoltatori de locuinte din Romania, cu activitate concentrata in mare parte in Bucuresti, au finalizat pana acum un numar de 18.644 de unitati locative impartite in 31 de ansambluri rezidentiale, majoritatea construite in ultimii cinci ani
Chiar daca piata romaneasca a fost asaltata de investitori imobiliari straini odata cu intrarea in Uniunea Europeana, topul celor mai mari dezvoltatori de locuinte este inca dominat de antreprenori romani. Constantin Capatana si Iulian Robu, fratii Negoita, Gheorghe Iaciu, Valentin Visoiu, Simon Maurer, Victor Stoiculescu si Gabriel Lupulescu au construit pana acum circa 13.700 de locuinte, adica 74% din totalul cuprins in topul Capital.
„Regii locuintelor“ detin circa 60% din piata bucuresteana, daca luam in considerare un stoc total dezvoltat pana acum de circa 25.000 de locuinte – amplasat in proiecte cu peste 100 de unitati. Pana astazi cei zece grei au vandut 16.468 de locuinte finalizate, conform datelor furnizate de acestia revistei Capital. Interesant este ca 56% din aceste tranzactii au fost incheiate in perioada 2009-2013, adica in plina criza financiara. Ei mai au de vandut circa 2.200 de locuinte, adica aproape jumatate din stocul disponibil la vanzare pe piata bucuresteana.
Majoritatea investitorilor analizati de Capital au intrat in afaceri imobiliari speculand valul de crestere din 2007-2008. Exceptand dezvoltatorii straini, mare parte din antreprenorii romani s-au bazat pe o reteta devenita astazi clasica in ceea ce priveste atragerea banilor pentru demararea investitiilor: nu au trecut pragul bancilor, ci si-au pus la bataie propriile lor economii si au folosit avansurile clientilor pentru a porni tavalugul imobiliar. Unii dintre ei au devenit notorii, iar altii au ramas in umbra pana astazi, dar cert este ca toti au invatat din mers cum functioneaza aceasta piata.
Produsul crizei
Constantin Capatana si Iulian Robu, nasul si finul, sunt un exemplu clar de antreprenori care au inflorit din pariul pe criza. Cei doi au inceput in perioada de „boom“ imobiliar sa comaseze o serie de parcele de teren din satul Rosu, comuna Chiajna, la limita cartierului Militari din Bucuresti, cu scopul de a incepe si ei, la fel ca multi alti antreprenori, constructia unor blocuri de locuinte cu regim de inaltime mic.
Detalii, pe Capital