Clauzele abuzive din contractele de credit: multa propaganda, putin pragmatism
Cu totii am auzit expresia «my word is my bond». Este folosita de fiecare data cand vrem sa aratam cum se fac tranzactiile la «altii». Pe incredere. In realitate, nu este asa nici la ei
Tranzactiile sunt de cele mai multe ori încheiate în urma unor contracte lungi si adesea implica echipe de avocati. Chiar si tranzactiile din piata financiara, care se fac instantaneu, au la baza un contract semnat în urma unui procedeu lung, prin care se face o evaluare a partenerului.
În Romania, perioada de dezvolatare economica dintre anii 2004-2008 a creat si conditiile necesare dezvoltarii pietei creditelor. La început mai reticent, în sensul ca nici bancile, nici clientii nu se repezeau sa semneze contracte de pe o zi pe alta. Dar, în timp, atât rabdarea clientilor, cât si dorinta de „a da“ cât mai multe credite a bancilor au redus foarte mult aceasta perioada de tatonare. Astfel, analiza premergatoare semnarii contractelor de credit, de ambele cazuri, a fost din ce în ce mai sumara. În aceste conditii, era normal ca, în cazul unei recesiuni (care se poate întâmpla cam la fiecare 4-5 ani), sa apara probleme.
Detalii, pe Capital