Codul administrativ a fost adoptat de Senat
Senatul a adoptat în sedinta plenului de luni, în calitate de prima Camera sesizata, proiectul Codului administrativ, în baza raportului de admitere dat saptamâna trecuta de comisia speciala care a luat în discutie acest act normativ.
Proiectul, care are peste 600 de articole, a fost initiat de parlamentarii PSD si a intrunit, in plenul Senatului, 85 de voturi 'pentru', 21 - 'impotriva' si 11 abtineri.
Din cele 176 de amendamente respinse, incluse in raportul comisiei, plenul nu a adoptat niciunul, dar a adoptat patru amendamente formulate in plen de social-democratul Marcel Ciolacu, presedinte al Comisiei de Cod administrativ, care au vizat corelari si reformulari ale amendamentelor din comisie.
Potrivit prevederilor adoptate in comisia speciala si insusite de plenul Senatului, alesii locali - primarii, viceprimarii, presedintii si vicepresedintii consiliilor judetene - vor beneficia de pensie daca indeplinesc conditiile varstei standard de pensionare si daca nu au fost condamnati definitiv, in aceasta calitate, pentru fapte de coruptie. Vor fi luate in calcul persoanele alese incepand cu anul 1992. Cuantumul indemnizatiei pentru limita de varsta se acorda in limita a trei mandate si se calculeaza ca produs al numarului lunilor de mandat cu 0,40% din indemnizatia bruta lunara aflata in plata.
Pentru mandatele incomplete, indemnizatia pentru limita de varsta se calculeaza proportional cu perioada de mandat efectiv exercitata, dar nu mai putin de un mandat complet de primar, viceprimar, presedinte si vicepresedinte de consilii judetene. Cuantumul indemnizatiei pentru limita de varsta se suporta din bugetul de stat, prin bugetul ministerului in domeniul administratiei publice si se plateste de catre acesta.
Comisia speciala a mai stabilit si plenul a fost de acord ca alesii locali sa aiba dreptul la PFA, eliminand un text de la articolul referitor la incompatibilitati, care prevedea ca acestia nu pot avea calitatea de persoana fizica autorizata sau de persoana care exploateaza o intreprindere individuala sau o intreprindere familiala, daca intra in relatii comerciale cu institutii publice.
Alte amendamente prevad: serviciul de permise de conducere si certificate de inmatriculare a vehiculelor sa fie descentralizat incepand cu data de 1 ianuarie 2019; reintroducerea cuvantului 'etnic' in definitia judetului; intrarea in corpul functionarilor publici prin sustinerea unui singur examen national, in loc de doua, cum se propusese initial; interzicerea utilizarii functiei de functionar public in actiuni publicitare pentru promovarea unei activitati comerciale, precum si in scopuri electorale; acordarea rangului de ministru, respectiv secretar de stat persoanelor care detin functiile de secretar general al Guvernului/secretar general adjunct al Guvernului, fiind votate de Parlament, odata cu echipa guvernamentala.
Detalii, pe Economica