Home / Stiri financiare / Comisia Europeana transeaza problema etichetarii produselor alimentare pentru statele membre. De anul viitor vom sti mai multe despre ce mancam

Comisia Europeana transeaza problema etichetarii produselor alimentare pentru statele membre. De anul viitor vom sti mai multe despre ce mancam

Comisia Europeana transeaza problema etichetarii produselor alimentare pentru statele membre. De anul viitor vom sti mai multe despre ce mancam

Comisia Europeana a lansat în dezbatere publica un draft de proiect de norme metodologice privind etichetarea produselor alimentare, ce va intra în vigoare la 1 ianuarie 2019. Acesta va reglementa informatiile de pe etichetele produselor alimentare al caror ingredient de baza este produs în alta tara decât produsul în sine.

Incepand cu 1 aprilie 2019, statele membre va trebui sa aplice noi reguli in ceea ce priveste etichetarea produselor alimentare, aceasta dupa ce noi elemente au fost introduse pe rand dupa 13 decembrie 2014, atunci cand a inceput sa se aplice Regulamentul privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare (Regulament 1169/2011). Schimbarea, ce va aparea sub forma unor norme de aplicare, vizeaza acele produse al caror ingredient principal (materia prima) nu provine din aceeasi tara sau regiune cu produsul in sine, astfel ca producatorii vor fi obligati sa mentioneze pe etichete noi elemente.

Mai exact, potrivit draftului de proiect lansat recent de Comisia Europeana in dezbatere publica, producatorii au la dispozitie mai multe variante de etichetare in cazul in care tara de origine sau locul de provenienta a produsului respectiv nu este aceeasi (acelasi) cu tara de origine sau locul de provenienta a ingredientului primar. 

O varianta ar fi ca producatorul sa mentioneze pe eticheta faptul ca "ingredientul principal nu provine din tara de origine sau locul de provenienta a produsului" sau orice alta formula similara care ar putea aveaacelasi sens pentru consumator. 

De asemenea, ar putea mentiona ca ingredientul principal este "UE","non-UE" sau "UE si non-UE" sau ca provine dintr-o regiune sau orice alta zona geografica, fie in cadrul mai multor state membre, fie in tarile terte, daca aceasta este definita ca atare in temeiul dreptului international public sau este bine inteleasa de consumatorii obisnuiti. Se mai poate preciza numele unui stat membru sau a unui stat tert, tara de origine sau locul de provenienta in conformitate cu dispozitiile specifice ale Uniunii referitoare la acel ingredient.

Totodata, daca vorbim desptre peste, se poate mentiona pe eticheta zona de pescuit conform FAO, marea sau apa dulcie, daca este definita ca atare in dreptul international sau este cunoscuta de consumatorii obisnuiti.

 


Detalii, pe Economica

joi, 18 ianuarie 2018, 250 afisari

Curs BNR marti, 26 noiembrie 2024

1 EUR4.9768 RON
1 USD 4.7319 RON

Evolutia Euro in ultimele 7 zile

Convertor valutar BNR

=
Rezultat + TVA (RON):
TVA 19% (RON):
Convertor valutar avansat

Cursul mediu pe 3 luni

August Septembrie Octombrie
Euro 4,9765 4,9743 4,9748
USD 4,5199 4,4780 4,5615

Cel mai bun curs la banci

1 EUR = 5.0500 RON
la Credit Europe Bank
1 USD = 4.8200 RON
la Credit Europe Bank
valabil pentru cumparare, la 19.01
Curs valutar banci

Convertor valutar banci

Creditare

Stiri financiare

Citeste toate stirile Codul fiscal

Promotii banci

Vezi toate promotiile