Home / Stiri financiare / Concurenta 'la misto' pe piata de energie: 8% din furnizori au oferte pentru casnici, 50% dintre ei cu preturi mai mari decat cele reglementate

Concurenta 'la misto' pe piata de energie: 8% din furnizori au oferte pentru casnici, 50% dintre ei cu preturi mai mari decat cele reglementate

Concurenta 'la misto' pe piata de energie: 8% din furnizori au oferte pentru casnici, 50% dintre ei cu preturi mai mari decat cele reglementate

O cercetare a Asociatiei Consumatorilor si Micilor Producatori de Energie (ACMPE) ofera o explicatie la întrebarea: de ce majoritatea clientilor casnici nu pleaca din piata reglementata de stat.

ACMPE a studiat site-urile web ale tuturor celor 185 de firme cu licente de furnizare de energie electrica, dintre care 168 sunt romanesti iar restul straine, iar rezultatul este descurajant. Doar 15 dintre ele, adica doar 8,93% din totalul furnizorilor romani, au o pagina web completa, cu numere de contact, cu oferta de pret publicata. Si nici ele cu toate datele, iar jumatate dintre ofertele de piata concurentiala sunt mai proaste pentru consumatori decat cele ale furnizorilor de ultima instanta pentru serviciul universal, unde preturile sunt avizate de ANRE.

“Dupa cum se poate vedea, cele 15 firme care par interesate de furnizarea energiei electrice catre consumatori, reprezinta doar 8,93% din cele 168 de firme romanesti care au licenta de furnizare valabila, acordata de A.N.R.E. Situatia aceasta poate fi numita “concurenta de piata”? Ridicolul situatiei este dat de faptul ca, avand obligatia de a prezenta public o oferta de pret standard pentru cele trei tipuri de consumatori, din cei 15 furnizori concurentiali care au ofertele actualizate, mai mult de jumatate ofera preturi caredepasesc pragul de pret pentru serviciul universal, stabilit de A.N.R.E. pentru furnizorii de ultima instanta obligati sau optionali.

In acest fel furnizorii concurentiali transmit catre consumatori mesajul: “ NU PUTEM (sau NU VREM) sa lucram cu consumatorii casnici sau consumatorii noncasnici mici! ”. In plus, pe langa faptul ca ofertele de pret publicate ridicau semne de intrebare, lipsesc si alte informatii esentiale unui consumator: conditiile generale de furnizare, continutul propus pentru contractul de furnizare, informatii relevante despre activitatea de furnizare (indicatorii de performanta actualizati, etc.)”, arata ACMPE.

Furnizorii nu trimit oferte, nici la cerere

ACMPE a continuat demersul si a trimis tuturor celor 168 de firme romanesti cereri de oferte de pret. In mod suprinzator, aproape trei sferturi nu au raspuns, ceea ce, in opinia Asociatiei, este ilegal si ANRE ar trebui sa se sesizeze.

“Conform legislatiei in vigoare, am transmis prin email, in data de 01.10.2018, orele 15:11-15:14, cererea noastra de oferta, continand TOATE informatiile minime obligatorii pentru intocmirea unei oferte de pret. Cererea a fost transmisa catre toate cele 168 firme (110 firme care au avut publicate adrese de email si 58 de firme ale caror emailuri au fost aflate telefonic in diverse ocazii)!”, spune Asociatia.

Rezultatul?

“121 de firme nu au trimis oferta, 6 au spus ca refuza, 8 au avut oferte mult peste cel al pietei reglementate, deci este clar ca nu intentioneaza sa contracteze clienti mici, si doar 41 de firme au depus oferte.

Detalii, pe Economica

joi, 25 octombrie 2018, 398 afisari

Curs BNR vineri, 22 noiembrie 2024

1 EUR4.9759 RON
1 USD 4.7742 RON

Evolutia Euro in ultimele 7 zile

Convertor valutar BNR

=
Rezultat + TVA (RON):
TVA 19% (RON):
Convertor valutar avansat

Cursul mediu pe 3 luni

August Septembrie Octombrie
Euro 4,9765 4,9743 4,9748
USD 4,5199 4,4780 4,5615

Cel mai bun curs la banci

1 EUR = 5.0500 RON
la Credit Europe Bank
1 USD = 4.8500 RON
la Credit Europe Bank
valabil pentru cumparare, la 08.45
Curs valutar banci

Convertor valutar banci

Creditare

Stiri financiare

Citeste toate stirile Codul fiscal

Promotii banci

Vezi toate promotiile