Home / Stiri financiare / Cota de impozitare va fi de 10%, dar se va aplica la toate veniturile familiei. Vor exista deduceri

Cota de impozitare va fi de 10%, dar se va aplica la toate veniturile familiei. Vor exista deduceri

Cota de impozitare va fi de 10%, dar se va aplica la toate veniturile familiei. Vor exista deduceri

Ministerul de Finante are în lucru un proiect de modificare a Codului fiscal, printre propuneri numarându-se introducerea de la 1 ianuarie 2018 a unei cote unice de impozit pe venit de 10%, acordarea unor deduceri fiscale si introducerea notiunii de gospodarie recunoscuta fiscal, a anuntat miercuri ministrul Viorel Stefan.

'In cadrul Ministerului de Finante, de doua luni de zile, functioneaza colective de lucru mixte, salariati din Ministerul de Finante impreuna cu reprezentanti ai structurilor asociative, patronale, corpuri profesionale - consultati fiscali, auditori, experti contabili (...) in ideea ca, impreuna, sa promovam un proiect de modificare a Codului fiscal in linie cu angajamentul nostru din programul de guvernare. In cadrul acestor colective de lucru s-a luat in dezbatere si ideea de reorganizare a modului de gestiune a impozitului pe venit, in sensul reintroducerii globalizarii veniturilor si impozitarii veniturilor globale. Acest lucru nu inseamna sub nicio forma o noua taxa sau o noua forma de impozitare, ci vorbim despre aceeasi cota unica, care este 16% astazi, iar intentia este ca, incepand cu 1 ianuarie 2018, sa fie 10% si care sa se aplice la veniturile globalizate, sa se aplice la toate veniturile indiferent de sursa lor provenienta', a declarat Stefan, miercuri, intr-o conferinta de presa, la Palatul Victoria.

Ministrul de Finante a adaugat ca numai intr-un astfel de sistem de impozitare poate fi introdus 'mecanismul de deduceri fiscale despre care vorbim si ne-am angajat prin programul de guvernare'.

'Deci, pentru ca sa se poata deduce din baza de impozitare sumele pe care cei care realizeaza venituri le consuma pentru fonduri, scheme de pensii private, pentru sisteme de asigurare de sanatate, pentru abonamente de sanatate, pentru studiile scolare ale copiilor, toata lista de deductibilitati care este deja publica, pentru a putea fi operabila o astfel de schema este necesara globalizarea veniturilor', a explicat Stefan.

El a dat si un exemplu concret. 'Mai exact, daca un salariat realizeaza venitul principal dintr-o relatie de angajare, bineinteles ca in fiecare luna va fi impozitat cu cota de 10% pe venitul principal realizat din salariu, dar, la sfarsitul anului, pana in luna mai anul urmator va trebui sa dea o declaratie fiscala, in legatura cu toate veniturile realizate. Pe baza acestei declaratii fiscale se va face o regularizare. Se vor lua in calcul atunci si toate deductibilitatile, se va stabili daca acel contribuabil va trebui sa mai plateasca la Fisc sau daca, nu cumva, Fiscul trebuie sa-i returneze. (...) Acest sistem a functionat pana in 2005, din 2005 - 2006 s-a renuntat la globalizarea veniturilor. Deci, vrem sa reintroducem, nu e vorba de alte taxe, nu e vorba de alte impozite, e vorba de o alta maniera de a gestiona impozitul pe venit care sa includa in baza de impozitare toate veniturile, indiferent de sursa de realizare a lor si care sa faca posibil ca din baza de impozitare sa se elimine toate deductibilitatile fiscale', a spus Stefan.


Detalii, pe Economica

joi, 13 aprilie 2017, 488 afisari

Curs BNR miercuri, 27 noiembrie 2024

1 EUR4.9765 RON
1 USD 4.7307 RON

Evolutia Euro in ultimele 7 zile

Convertor valutar BNR

=
Rezultat + TVA (RON):
TVA 19% (RON):
Convertor valutar avansat

Cursul mediu pe 3 luni

August Septembrie Octombrie
Euro 4,9765 4,9743 4,9748
USD 4,5199 4,4780 4,5615

Cel mai bun curs la banci

1 EUR = 5.0200 RON
la Credit Europe Bank
1 USD = 4.7800 RON
la Credit Europe Bank
valabil pentru cumparare, la 12.01
Curs valutar banci

Convertor valutar banci

Creditare

Stiri financiare

Citeste toate stirile Codul fiscal

Promotii banci

Vezi toate promotiile