Home / Stiri financiare /

Credeati ca puteti scapa de ?timbrul de mediu? inmatriculand masina in Bulgaria? In curand va fi inutil

Dupa ce au gasit varianta „optima” pentru a taxa poluarea provenita de la autovehicule prin noul „timbru de mediu”, autoritatile inchid si „portita bulgareasca”.

oiect de Ordonanta de Urgenta publicat vineri pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne dezvaluie „leacul” gasit de autoritatile romane la problema miilor de vehicule care circula in Romania, sunt detinute de cetateni romani, dar sunt inmatriculate in alte state, in special, Bulgaria.


Conform documentului „Ordonanta de Urgenta pentru modificarea si complearea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 195 / 2002 privind circulatia pe drumurile publice”, aflat in sectiunea „Transparenta decizionala” pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) si supus dezbaterii publice, „autovehiculele si remorcile inmatriculate in alte state detinute cu orice titlu de persoane care au sediul, domiciliul ori resedinta in Romania, pot fi conduse pe drumurile publice pentru o perioada de maximum 30 de zile de la data dobandirii titlului sau de la data inscrierii in evidenta autovehiculelor si remorcilor inmatriculate in alte state”. Mai exact, modificarea Alineatului (4) al articolului 82 se modifica astfel incat cetatenii romani care detin un vehicul inmatriculat in alt stat sa fie obligati sa il inmatriculeze in Romania in termen de 30 de zile. In acest mod, autoritatile romane spera sa opreasca avalansa de vehicule inmatriculate de romani in Bulgaria pentru a scapa de plata taxei pe poluare sau, mai nou, a timbrului de mediu.

Pe langa modificarea mentionata, in document se arata si ca „persoanele cu domiciliul ori resedinta in Romania care conduc pe drumurile publice un vehicul inmatriculat intr-un alt stat sunt obligate sa inmaneze politistului rutier, la cererea acestuia, alaturi de documentele prevazute la alin.(2) un document doveditor al titlului cu care este detinut vehiculul, insotit de o traducere legalizata in limba romana, a acestuia”. Acest detaliu apare intr-un nou Alineat pozitionat in Articolul 35.

In Articolul 82 apar doua noi Alineate menite sa clarifice cui se aplica modificarea Alineatului 4. Unul dintre acestea stipuleaza ca „la oprirea in trafic a vehiculelor prevazute la alin.(4) politistul rutier verifica existenta documentelor prevazute la art. 35 alin.(2) si (2¹). Datele referitoare la autovehicul si  la  documentul doveditor al titlului cu care este detinut vehiculul se inscriu in evidenta autovehiculelor si remorcilor inmatriculate in alte state, care se tine de catre Politia Romana”. Cel de-al doilea mentioneaza cui NU se aplica dispozitiile de la Alineatul 4: „Dispozitiile alin.(4) nu se aplica: a) autovehiculelor si remorcilor conduse de persoanele mentionate in certificatul de inmatriculare; b) autovehiculelor si remorcilor cu care se efectueaza, in conditiile legii, transport rutier public de marfuri sau persoane ori, dupa caz, transport in regim de inchiriere sau serviciu de inchiriere; c) autovehiculelor si remorcilor conduse de persoane aflate in raporturi juridice de munca cu persoanele mentionate in certificatul de inmatriculare/care au calitatea de asociat, actionar sau administrator, dupa caz, in raport cu persoanele mentionate in certificatul de inmatriculare; d) autovehiculelor si remorcilor utilizate in baza unui contract de leasing.”

Pentru a nu lasa loc pentru ocolirea legii, MAI mentioneaza in noua Ordonanta, la articolul 11 ca „fostul proprietar are obligatia de a notifica in scris instrainarea vehiculului, in termen de  5 zile lucratoare de la data transmiterii dreptului de proprietate, autoritatii competente, care va face mentiunea corespunzatoare in evidente si va inscrie noul proprietar ca utilizator al vehiculului. Notificarea instrainarii se face prin declaratie pe proprie raspundere din care sa rezulte datele de identificare ale noului proprietar insotita de   copia actului translativ de proprietate si de copia documentului eliberat de organul fiscal al administratiei publice locale care confirma radierea vehiculului de pe rolul fiscal al fostului proprietar. In situatia in care noul proprietar nu solicita transcrierea transmiterii dreptului de proprietate in termenul prevazut la alin. (4), opereaza de drept suspendarea inmatricularii vehiculului. De la data inregistrarii notificarii, la solicitarea institutiilor interesate cu privire la detinatorul/utilizatorul vehiculului, autoritatea competenta  transmite acestora datele noului proprietar”.

Detalii, pe Capital

duminica, 24 februarie 2013, 673 afisari

Curs BNR vineri, 22 noiembrie 2024

1 EUR4.9759 RON
1 USD 4.7742 RON

Evolutia Euro in ultimele 7 zile

Convertor valutar BNR

=
Rezultat + TVA (RON):
TVA 19% (RON):
Convertor valutar avansat

Cursul mediu pe 3 luni

August Septembrie Octombrie
Euro 4,9765 4,9743 4,9748
USD 4,5199 4,4780 4,5615

Cel mai bun curs la banci

1 EUR = 5.0400 RON
la OTP Bank Romania
1 USD = 4.8500 RON
la Credit Europe Bank
valabil pentru cumparare, la 19.01
Curs valutar banci

Convertor valutar banci

Creditare

Stiri financiare

Citeste toate stirile Codul fiscal

Promotii banci

Vezi toate promotiile