Criptomoneda cea mai cunoscuta din lume: tot ce trebuie sa stii despre ce este bitcoin si cum functioneaza
În ultimii ani, criptomonedele au reprezentat un fenomen cu o dezvoltare exploziva. Recent, acestea au devenit un subiect extrem de comun de discutie. ECONOMICA.NET si-a propus o serie de articole informative despre ce reprezinta bitcoin, cea mai cunoscuta dintre criptomonede, si care sa raspunda celor mai uzuale întrebari despre acest activ virtual.
Ce este bitcoin?
Pentru a incerca sa explicam mai bine ce este "bitcoin", trebuie sa precizam ca exista doua lucruri la care se refera acest nume.
Primul este tokenul (simbolul) bitcoin, care inseamna niste linii de cod si care certifica proprietatea asupra unui concept digital, un fel de "chitanta" virtuala.
Al doilea protocolul bitcoin, o retea distribuita (distributed network - o retea in care programarea si datele cu care se lucreaza se afla pe mai multe computere) care gestioneaza un fel de catastif virtual al conturilor bitcoin.
La ambele lucruri ne referim ca fiind "bitcoin".
Care este autoritatea care gestioneaza bitcoin?
Nu exista niciuna. Sistemul permite ca platile sa se faca intre utilizatori fara sa treaca printr-o autoritate centrala, precum o banca sau un procesator de plati. Bitcoin este creat si detinut electronic. Nu este printat, ca dolarul sau euro, ci este produs de computere in intreaga lume, folosind programe gratuite.
Este primul exemplu al ceea ce astazi numim criptomoneda, o clasa de active aflata astazi in crestere, si care are anumite caracteristici ale monedelor traditionale, iar verificarea se face prin criptografie.
Cine a inventat bitcoin?
Bitcoin a fost propus pentru prima oara in 2008, de un dezvoltator de software care folosea pseudonimul Satoshi Nakamoto. Ideea initiala era ca putem folosi un sistem de plata electronica bazat pe dovada matematica, independent de orice autoritate centrala si care poate fi transferat electronic intr-un mod sigur si verificabil.
Pana la aceasta ora, nimeni nu stie (sau nu spune) cine este Satoshi Nakamoto.
In ce fel este diferit bitcoin de o moneda traditionala, spre exemplu de leu sau de euro?
Bitcoin poate fi folosit pentru a plati ceva in mod electronic, daca ambele parti sunt de acord. In acest sens, nu este cu nimic diferit fata de leu, euro sau dolar, care se tranzactioneaza, de asemenea, digital. Cu toate acestea, exista diferente majore intre aceste monede si bitcoin. Iata care sunt acestea:
1. Descentralizare
Cea mai importanta trasatura a bitcoin consta in faptul ca este descentralizata. Nu exista o singura institutie care controleaza reteaua bitcoin. Aceasta este mentiinuta de un grup de programatori voluntari, si este operata de o retea deschisa de computere, raspandite in intreaga lume. Acest lucru atrage si persoane sau grupuri carora nu le place controlul exercitat de instututii bancare sau guvernamentale asupra banilor lor.
2. Cantitate limitata
Monedele traditionale (euro, dolarul, leul, yenul etc.) pot fi livrate, teoretic, in cantitati nelimitate. Bancile centrale pot emite cata moneda vor, si pot incerca sa manipuleze valoarea relativa a uneoi monede fata de alta. In cazul bitcoin, cantitatea de pe piata este controlata de algoritmul de baza. Un numar mic de noi monede bitcoin apare in fiecare ora, si va continua sa se intample asta pana intr-un ritm redus pana cand este atins un numar maxim de 21 de milioane de unitati. Asta ar trebui sa faca bitcoin un activ mai atragator, deoarece cererea creste, iar oferta ramane constanta, ceea ce ar duce, in teorie, la cresterea valorii sale.
Detalii, pe Economica