Home / Stiri financiare / Criza francului elvetian. Cum a esuat BNR in reglementarea creditelor in valuta

Criza francului elvetian. Cum a esuat BNR in reglementarea creditelor in valuta

Aprecierea masiva a francului elvetian a reaprins discutiile despre pericolul creditelor în valuta. Se cauta vinovatii pentru îndatorarea populatiei în monede straine. Sunt acuzati de-a valma bancile hraparte ori clientii inconstienti. În spatele pietei sta, însa, si Banca Nationala a României, cu regulamentele sale, care au contribuit în ultimii zece ani la situatia de fata.

zece ani la situatia de fata.

Banca Centrala a Elvetiei a dezlegat francul de euro si l-a lasat sa umble liber si mult mai valoros. Aprecierea francului a adus dureri de cap in tarile unde bancile au dat credite in aceasta moneda, desi debitorii obtineau veniturile in monedele nationale lovite de criza.

In Romania ultimelor zile, multi politicieni si analisti discuta prin studiourile televiziunilor despre „criza francului" si se lanseaza fie in solutii populiste vatamatoare pentru banci, fie antagonizeaza populatia debitoare. In dezbatere nu lipseste vocea Bancii Nationale a Romaniei, pe un ton defenisv: BNR n-a putut sa..., BNR a avertizat...., BNR nu are competente sa....

Criza din acest moment are in spate anii in care in Romania se dadeau credite in toate modurile posibile si la toata lumea. Insa aceasta evolutie a pietei bancare mioritice nu s-a facut de capul ei, ci pe un cadru de reguli, regulamente si ordine, de care s-a ocupat reglementatorul BNR.

ECONOMICA.NET a publicat un articol in octombrie 2014 in care prezenta toate deciziile majore de supraveghere macroprundetiala luate de BNR in ultimii 10 ani si impactul lor asupra pietei bancare. Un deceniu de experienta: Cum a esuat BNR in reglementarea creditelor in valuta se numea articolul si sotea in evidenta faptul ca, sub obladuirea BNR, lucrurile nu au mers bine. Dupa un deceniu, discutia privind creditele in valuta acordate in perioada de boom s-a reaprins, in conditiile care clientii bancilor au fost striviti de deprecierea leului si de dobanzile ridicate.

In ultimul raport asupra stabilitatii financiare, BNR a dedicat un capitol in care marcheaza cei 10 ani de cand reglementeaza macroprudential creditele acordate de catre bancile romane. ECONOMICA.NET va prezinta principalele evolutii privind regulile de creditare, in contextul evolutiei pietei si a interventiei BNR in toate legile importante care au vizat de-a lungul timpului relatia banci-debitori, si efectele nefaste asupra celor din urma.

Timeline:

- Inceputul din 2004

In februarie 2004, cand in Romania bancile comerciale incepeau sa acorde credite populatiei, BNR introducea primele criterii de eligibilitate pentru debitori. Gradul de indatorare era limitat la 30% pentru creditele de consum, la 35% pentru cele imobiliare si stabilea ca avansul trebuie sa fie de cel putin 25%.

Piata imobiliara incepea sa creasca in Romania, ca urmare a infuziei de credit venita de la bancile cu actionarat strain.

In august 2005, BNR relaxeaza conditiile de creditare si ridica gradul de indatorare la 40%, iar in octombrie 2006 extinde prevederile si pentru institutiile financiare nebancare, care acordau preponderent credite de consum. Aceea a fost perioada de „credit doar cu buletinul”, cum arata o reclama la un retailer de produse electrocasnice, la dobanzi de 30-40% la lei.

- Boom-ul doar cu buletinul



Detalii, pe Economica

miercuri, 21 ianuarie 2015, 285 afisari

Curs BNR miercuri, 27 noiembrie 2024

1 EUR4.9765 RON
1 USD 4.7307 RON

Evolutia Euro in ultimele 7 zile

Convertor valutar BNR

=
Rezultat + TVA (RON):
TVA 19% (RON):
Convertor valutar avansat

Cursul mediu pe 3 luni

August Septembrie Octombrie
Euro 4,9765 4,9743 4,9748
USD 4,5199 4,4780 4,5615

Cel mai bun curs la banci

1 EUR = 5.0400 RON
la OTP Bank Romania
1 USD = 4.8089 RON
la ING Bank Romania
valabil pentru cumparare, la 19.01
Curs valutar banci

Convertor valutar banci

Creditare

Stiri financiare

Citeste toate stirile Codul fiscal

Promotii banci

Vezi toate promotiile