Cu mii de apartamente executate, bancherii inca mai crediteaza ansambluri rezidentiale noi
In 2007 nu trecea o luna fara sa fie lansate pe piata noi ansambluri rezidentiale care promiteau sute si chiar mii de apartamente. Criza parea sa fi pus capat acestor sarabande imobiliare, insa un investitor israelian a dovedit ieri contrariul anuntand dintr-un foc ca pregateste peste 3.500 de apartamente noi pentru romani.
Asemenea planuri sunt greu de crezut, dupa ce in ultimii ani investitori cu planuri similare au aratat cat de scurt este drumul de la vis la faliment. Planurile lui Ofer Lieberson, proprietarul companiei de dezvoltare imobiliara Tagor, au facut si ele parte din lista lunga de proiecte promise in perioada de euforie imobiliara. Spre deosebire de alti investitori, Tagor nu a inceput niciunul dintre cele 4.500 de locuinte anuntate initial, evitand astfel problemele cu care s-au confruntat acestia. Totusi, a acumulat o serie de terenuri pentru plata carora a utilizat credite bancare. Lieberson anunta in 2008 obtinerea unei linii de credit de pana la 16 mil. euro utilizati pentru achizitia unui teren de 61.825 mp in Timisoara, pe care a platit 13 mil. euro, si a altor doua loturi in Arad (7 ha) si Oradea (1,7 ha). Portofoliul este intregit de inca trei loturi: unul de 3 ha langa Soseaua Alexandriei, in comuna Bragadiru, 4 ha in Pipera si 3,6 ha in comuna Dascalu, de langa Bucuresti.
Salvarea „Prima Casa“
Cu un portofoliu imens de terenuri, de care nu mai putea scapa decat in pierdere, Lieberson a decis sa isi puna planurile in practica la mai bine de sase ani dupa ce si-a facut publice primele intentii. Interesant este ca a reusit sa convinga bancile sa ii sustina efortul investitional fara conditionarea finantarii de semnarea unor ante-contracte de vanzare. Si mai important, bancile s-au angajat sa asigure 50% din finantarea necesara dezvoltarii. Banca Carpatica va sustine primul proiect al companiei, construit in Bragadiru, iar Volksbank, care se lupta cu un portofoliu consistent de proiecte imobiliare esuate, va finanta proiectul din Arad. Tagor negociaza tot cu Carpatica si pentru finantarea proiectului din Timisoara.
Un element care a cantarit greu in accesul la finantare l-a constituit asocierea cu fondul de investitii Patron Capital, care administreaza active imobiliare de circa 2 mld. de dolari si care este sustinut de investitori institutionali precum universitatile americane Harvard si Princeton. In firma Korbein Corporation, prin intermediul careia sunt derulate investitiile locale, Patron Capital are o participatie de 75% si Tagor 25%.
Detalii, pe Capital