Cum a ajuns un banal ou sa incurce calculele Bancii Nationale a Romaniei
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a dedicat un timp însemnat din prezentarea Raportului asupra inflatiei rolului pe care îl are banalul ou în înregistrarea evolutiei preturilor din România.
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a revizuit in crestere la 2,7% prognoza de inflatie pentru finalul acestui an, de la 1,9% anterior.
Un eveniment mai putin obisnuit a dus la aceste schimbari de calcule. Oul are o pondere importanta in cadrul calcularii inflatiei, pentru ca e considerat un aliment condumat des de romani, si astfel are un loc insemnat in bugetul familial.
Pretul oualor a crescut la poarta fermei cu 24% in octombrie 2017, comparativ cu aceeasi luna a anului trecut, aceasta situatie fiind determinata de "criza fipronilului" din luna august, care a distorsionat piata in toata Europa.
Fipronilul este un ingredient obisnuit in produsele veterinare impotriva puricilor, paduchilor si capuselor. Produsul poate afecta ficatul, glanda tiroida si rinichii daca este consumat in cantitati mari si este considerat ''moderat toxic'' pentru om de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS). Insa este strict interzis la animalele destinate consumului uman. Substanta a fost gasita in gainile din Olanda, Franta, Marea Britanie, Germania si alte piete, iar fermierii au fost obligati sa sacrifice pasarile. Fara outoare, oul a devenit mai rar, iar pretul lui a explodat.
Detalii, pe Economica