Cum a cerut Romania bani de la Bruxelles in contul pestei. Solicitarea a venit la un an de la prezenta virusului si doar din fondurile dedicate
Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara a notificat Comisia Europeana despre aparitia unor focare de pesta porcina africana, cu scopul de a beneficia de sprijin financiar comunitar, în data de 10 iulie anul acesta, la aproximativ un an de la aparitia virusului pe teritoriul tarii. De asemenea, s-au cerut bani doar din bugetul european special acordat pestei porcine, nu si fonduri suplimentare la care se poate apela în cazul aparitiei unor dezechilibre în piata, asa cum a declarat ministrul Agriculturii, Petre Daea.
Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara a asteptat aproximativ un an pentru a trimite Bruxelles-ului notificarea oficiala cu privire la prezenta virusului de pesta porcina africana pe teritoriul tarii, cu scopul de a primi sprijin financiar pentru crescatorii de animale afectati. Mai mult, pana acum, Autoritatea a solicitat bani doar din bugetul special acordat pestei porcine (reglementat prin Regulamentul 652/2014) si nu din fonduri suplimentare ce pot fi accesate invocand articolelele unui alt Regulament(1308/2013 de instituire a unei organizari comune a pietelor produselor agricole), asa cum a declarat ministrul Agriculturii, Petre Daea, intr-o conferinta din 28 august.
Cu un an mai tarziu
Intr-un raspuns oferit ECONOMICA.NET, ANSVSA sustine ca a notificat CE cu privire la aparitia pestei (PPA) in Romania in data de 10.07.2018. Or, prezenta virusului pestei porcine africane in tara noastra a fost semnalata pentru prima oara pe 31 iulie 2017, in judetul Satu-Mare. Explicatia Autoritatii este aceea ca ceea ce s-a cheltuit in 2017 si primele luni din 2018 a fost acoperit de banii veniti de la UE prin programul de prevenire si detectare a pestei.
Mentionam ca DG SANTE a inceput sa acorde sprijin financiar pentru prevenirea si detectarea anticipata a pestei porcine africane inca din 2015, iar de atunci Romania a incasat 1,2 milioane euro, din care 726.000 euro in 2018.
"ANSVSA a notificat CE cu privire la aparitia PPA in Romania in termenul prevazut conform Deciziei de punere in aplicare (UE) 2015/144 a Comisiei, in maxim 30 de zile de la data confirmarii oficiale a aparitiei unui focar de pesta porcina africana, respectiv in data de 10.07.2018", se mentioneaza in raspunsul Autoritatii.
Decizia de punere in aplicare a UE 2015/144 la care face referire ANSVSA stabileste procedurile privind transmiterea cererilor de granturi si a cererilor de plata in ceea ce priveste masurile de urgenta pentru combaterea bolilor animalelor precum pesta porcina africana. Potrivit acesteia, "in termen de 30 de zile de la data confirmarii oficiale a aparitiei uneia dintre bolile enumerate in anexa I la regulamentul respectiv (inclusiv pesta porcina africana n.red) statele membre transmit informatii prealabile cu privire la categoriile de animale si de produse in cauza si valorile de piata pentru fiecare dintre categoriile respective. In acelasi timp, statele membre furnizeaza o descriere a actiunilor planificate si in derulare si legislatia pentru determinarea valorilor animale si produse care urmeaza sa fie compensate".
Ulterior, cel tarziu in termen de doua luni de la confirmarea oficiala a aparitiei bolii, statul membru trebuie sa trimita Comisiei informatii privind costurile efectuate, ceea ce s-a si intamplat in data de 07.08.2018. "In baza discutiilor cu reprezentantii CE, in data de 07.08.2018, ANSVSA a transmis primul buget estimativ care cuprindea costurile detaliate suportate de Romania pentru cele 438 de focare confirmate pana la data de 28.07.2018,conform termenului prevazut de reglementarile in vigoare", au raspuns oficialii ANVSA intrebati fiind cand s-au trimis cererile de plata si cum comenteaza declaratiile purtatorului de cuvand al Comisiei care a declarat pentru cursdeguvernare.ro ca Romania nu a cerut ajutor suplimentar Bruxelles-ului.
Lipsesc 11 luni din cererea referitoare la costurile estimate
Potrivit autoritatilor romane, CE a confirmat receptionarea bugetului estimativ transmis de ANSVSA si a anuntat ca analizeaza solicitarea Romaniei urmand sa adopte o asa-numita "decizie grant" care va cuprinde cheltuielile eligibile suportate de Romania in perioada 10.06.2018-30.09.2018. Ulterior, pana la data de 07.10.2018, ANSVSA urmeaza sa trimita urmatorul buget estimativ pentru restul focarelor confirmate pe perioada 29.07.2018-30.09.2018.
Detalii, pe Economica