Cum arata economia Romaniei in pragul unor schimbari politice majore
Rezultatul alegerilor parlamentare si arestarea liderului partidului de guvernamânt vor produce, cel mai probabil, schimbari politice majore în România, cu efecte greu de prevazut. ECONOMICA.NET face o poza martor a principalilor indicatori ai economiei, la aceasta ora. O parte dintre indicatori arata foarte bine, altii arata ca nu toate lucrurile merg.
Economia romaneasca a crescut in primul trimestru, fata de aceeasi perioada a anului trecut, cu 5%, serie bruta, arata ultimele estimari publicate recent de Institutul National de Statistica (INS). Guvernul mizeaza in acest an pe o crestere economica de 5,5%.
Tot INS a calculat pentru luna aprilie o rata a inflatiei de 4,11%. In urcare de la 4,03% in martie, si de la 3,27% in decembrie 2018. Nu a ajuns in schimb la rata din octombrie 2018, de 4,3%.
Tinta de inflatie a Bancii Nationale este pentru acest an de 2,5%, asteptand o diminuare a indicelui in a doua parte a anului.
Cursul valutar a decolat in 2019
Cursul valutar s-a deteriorat pronuntat in 2019. In prezent este 4,76 lei pentru un euro. Anul trecut valoarea medie a fost de 4,65 lei, cu o valoare maxima atinsa de 4,669 lei pentru un euro. Anul acesta, cursul a urcat brusc in ianuarie depasind 4,76 lei si ramanand in acea zona pana astazi.
Cursul mediu de schimb estimat pentru acest an de Comisia Nationala de Prognoza, pe esimarile careia s-a intocmit bugetul statului pe 2019,un curs mediu de doar 4,67 lei pentru un euro.
Datoria publica guvernamentala a Romaniei a fost anul trecut estimata la 35% din PIB, in usoara scadere fata de 2017. Pentru acest an, Finantele au estimat o noua scadere, la 34,5% din PIB.
Detalii, pe Economica