Cum investesc fondurile private banii de pensie ai romanilor
Obligati de normele Autoritatii de Supraveghere Fianciara, administratorii fondurilor private de pensii din România plaseaza majoritatea activelor în titluri de stat emise de Guvernul român sau de tari cu rating bun din Europa. Diferentele importante între fonduri apar în cazul altor forme de plasament. ECONOMICA.NET va arata unde tin fondurile de pensii banii din contributiile salariatilor români dar si ce randamente au obtinut ele în 2014.
Contributiile platite de salariatii romani catre fondurile de pensii administrate privat se duc, intr-o pondere de peste 68%, catre titluri de stat emise in principal de Romania dar si de alte tari ale Uniunii Europene. La finele lunii ianuarie, doar 6,6% din plasamente mai mergeau spre depozite bancare in timp ce peste 19% din active au fost plasate in actiuni listate la Bursa. Intr-o actiune fireasca, justificata de scaderea substantiala a dobanzilor bancare in ultimul an de zile (o medie de sub 3% in 2014), fondurile au fugit de depozitele bancare, a caror pondere a scazut cu peste 2 puncte procentuale fata de ianuarie 2014, mergand mai ales catre actiunile listate la BVB, a caror pondere in totalul activelor a ajuns la peste 19%, fata de sub 15,7% in ianuarie 2014.
Investitiile la Bursa sunt in crestere
Fondurile mai tin banii in obligatiuni corporatiste, fonduri mutuale sau titluri emise de organizatii transnationale cum sunt Banca Europeana de Investitii sau Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare.
Aceste forme de plasament sunt insa mai putin importante. De altfel, un singur fond, AZT Viitorul Tau, acopera intreaga gama de plasamente acceptate de normele ASF. De altfel, AZT are si cea mai mica expunere pe actiuni listate, ceea ce arata o prudenta mai mare decat a celorlati administratori.
Detalii, pe Economica