Home / Stiri financiare / Cum primesti bani ca sa nu consumi energie electrica. Ce este "demand-response" si cum functioneaza

Cum primesti bani ca sa nu consumi energie electrica. Ce este "demand-response" si cum functioneaza

Cum primesti bani ca sa nu consumi energie electrica. Ce este

În pietele de energie mai dezvoltate decât a noastra, a aparut ideea echilibrarii sistemului energetic pe partea de consum, nu de productie, asa cum se face la noi. Sistemul, care este la îndemâna firmelor cu un consum semnificativ, permite acestor consumatori sa primeasa bani daca se înscriu într-o platforma, de fapt o centrala electrica virtuala. Sistemul este cunoscut ca "demand-response", si permite firmelor sa câstige bani daca accepta sa-si moduleze consumul, când li se cere. 

Productia si consumul intr-un sistem energetic trebuie sa fie permanent in echilibru, pentru ca electricitatea nu poate fi stocata in capacitati suficient de mari - cel putin in prezent tehnologia de stocare nu ofera posibilitati suficient de mari, in ciuda avansului tehnologic din ultimii ani.

In practica, exista diferente intre consumul si productia de energie electrica din prognoze si productia si consumul real. In consecinta, dispecerul energetic national actioneaza prin comenzi adresate producatorilor dispecerizabili – comandand cresterea sau reducerea productiei - pentru a se asigura ca nivelul productiei si nivelul consumului sunt in permanent in echilibru, energia fiind consumata pe masura ce este produsa. Iar producatorii sunt platiti pentru echilibrarea sistemului.

In Romania, in cazuri exceptionale in care nu poate fi asigurat nivelul productiei pe masura consumului, poate fi comandata si intreruperea alimentarii cu electricitate pentru asa-numitii clienti intreruptibili. Intreruperea in situatii exceptionale este justificata pentru a pastra functionarea sistemului, ca o ultima optiune sau cand urgenta situatiei nu lasa alte optiuni. Intreruperea se face in conditii tehnice prestabilite si cu asigurarea reluarii alimentarii cat mai curand posibil. Clientii intreruptibili sunt de regula consumatori industriali mari, acestia nefiind insa remunerati pentru aceste intreruperi.

Exista insa si posibilitatea echilibrarii sistemului pe partea de consum, adica in loc sa creasca productia pentru a acoperi o crestere a consumului, poate sa scada consumul unor consumatori mari,pentru echilibrare, iar ei sa fie remunerati pentru asta. Este ceea ce se cheama sistemul "demand-response", aplicat pe pietele mature de energie electrica.

Ce este "demand response"

Programele de echilibrare a retelei prin managementul consumului sunt create pentru remunerarea unor mari consumatori de energie, precum fabricile, centrele de date si centrele comerciale, astfel incat acesti consumatori sa-si poata ajusta consumul de energie prin reducerea sau cresterea acestuia, cu scopul stabilizarii retelei. Sistemul presupune remuneratii acordate utilizatorilor pe tot parcursul anului, pentru disponibilitatea acestora de a raspunde in eventualitatea unei urgente a retelei, precum si plati suplimentare in cazul in care interventia lor este necesara.Programul ofera o mai mare flexibilitate a retelei, stabilitate si o utilizare mai eficienta a infrastructurii energetice, in vederea mentinerii unor preturi cat mai scazute la electricitate pentru toti consumatorii.

Astfel, operatorul de transport are la dispozitia sa o "centrala electrica virtuala", obtinuta prin agregarea puterilor puse la dispozitie de mai multi client care aleg sa intre in sistem, care poate interveni pentru asigurarea echilibrului dintre productia de energie si consum, actionand asupra ultimei componente. Operatorul are la dispozitie astfel inca o unitate dispecerizabila, de o putere suficient de mare incat sa aiba o contributie relevanta la echilibrare, dar fara sa fie nevoit sa faca eforturile de administrare pentru a relationa cu acei cateva zeci sau poate sute de consumatori.


Detalii, pe Economica

miercuri, 14 februarie 2018, 149 afisari

Curs BNR marti, 26 noiembrie 2024

1 EUR4.9768 RON
1 USD 4.7319 RON

Evolutia Euro in ultimele 7 zile

Convertor valutar BNR

=
Rezultat + TVA (RON):
TVA 19% (RON):
Convertor valutar avansat

Cursul mediu pe 3 luni

August Septembrie Octombrie
Euro 4,9765 4,9743 4,9748
USD 4,5199 4,4780 4,5615

Cel mai bun curs la banci

1 EUR = 5.0500 RON
la Credit Europe Bank
1 USD = 4.8200 RON
la Credit Europe Bank
valabil pentru cumparare, la 18.01
Curs valutar banci

Convertor valutar banci

Creditare

Stiri financiare

Citeste toate stirile Codul fiscal

Promotii banci

Vezi toate promotiile