Fabricati in Austria. Aceasta ar fi eticheta lipita pe cartofii prajiti pe care romanii ii cumpara de la restaurantele McDonald’s. Iar drumul lor, de la fabrica care-i produce, pana la ambalajul de hartie sau carton in care sunt serviti clientilor in unitatile din Romania, reprezinta o poveste ale carei radacini nu sunt nici in tara noastra, nici in Statele Unite, patria de origine a lantului McDonald’s.
La fabrica Frisch & Frost dintr-un mic orasel din Austria (Hollabrunn) sunt procesate 104.000 de tone de produse, din care 48.000 de tone de cartofi. Din aceasta cantitate, 75% merge catre un singur client: McDonald’s. Ramanand in sfera procentelor, din totalul de tone de cartofi pai, 60% sunt distribuiti in restaurantele din Italia, 20-25% la cele din Austria, iar diferenta la unitatile din Romania. Cu alte cuvinte, cartofii care ajung pe tavile romanilor sunt de pe aceeasi linie de productie cu cei care ajung pe masa clientului italian sau austriac. Ca un fapt, romanii consuma anual 25 de milioane de portii de cartofi prajiti de la McDonald’s. La un calcul rapid, putem spune ca unul din doi clienti care mananca in aceste restaurante comanda o portie de cartofi prajiti, in contextul in care la McDonald’s are peste 51 de milioane de clienti anuali.
Detalii, pe Capital