Home / Stiri financiare / Cum se va plati pensia privata. Idei complet noi: Pot lua bani si cei care nu au cotizat; o parte a oamenilor iau toata suma, la inceput

Cum se va plati pensia privata. Idei complet noi: Pot lua bani si cei care nu au cotizat; o parte a oamenilor iau toata suma, la inceput

Cum se va plati pensia privata. Idei complet noi: Pot lua bani si cei care nu au cotizat; o parte a oamenilor iau toata suma, la inceput

Legea privind plata pensiilor ar fi trebuit sa fie gata la ora aceasta, potrivit prevederilor legale. Vestea proasta este ca nu s-a întâmplat acest lucru si, cel mai probabil, nici nu se va întâmpla pâna la începutul anului viitor. Vestea buna este ca a început lucrul, se pare mai serios decât cu alte ocazii, la proiectul legislativ. ECONOMICA.NET a aflat detalii importante din cadrul discutiilor, în plus fata de cele exprimate deja public de presedintele Asociatiei pentru Pensii Administrate Privat, Radu Craciun.

Chiar si persoanele care au cotizat prea putin sau chiar nu au cotizat deloc in sistemul privat de pensii vor putea beneficia de o suma lunara, la batranete. Este una dintre ideile luate in calcul la alcatuirea a ceea ce va fi Legea de plata a Pensiilor. Sigur, plata "anuitatilor", caci acesta va fi sistemul, o sa fie conditionata de aducerea unei sume semnificative in contul de pensie privata, spun surse consultate de ECONOMICA.NET.

Pe un model practicat deja in Statele Unite si incercat si pe piata din Romania de o companie privata care a activat intre 2007 si 2009, persoanele care vor vrea sa beneficieze de o suma lunara desi nu au cotizat in sistem vor putea, de exemplu, sa isi cedeze locuinta sau vor putea sa sparga un depozit si sa puna banii in contul de pensie, dupa cum au explicat mai multe surse consultate de ECONOMICA.NET.

In alta ordine de idei, Legea de Plata a Pensiilor isi va propune si sa amelioreze probleme celor care au cotizat putin in sistem, din cauza salariului mic ori din alte motive, prin plata integrala a sumei acumulate in cont, chiar la inceput. Astfel, in loc sa incaseze dioar cateva zeci de lei pe luna, persoanele in cauza vor putea beneficia de cateva zeci de mii de lei, la inceput, bani pe care sa ii foloseasca in ce scop doresc.

De mentionat ca viziunea celor care lucreaza la lege tinteste un sistem integrat, care sa reglementeze nu doar modalitatea in care se va plati pensia din pilonul II, ci si pensia de stat (pilonul I), pensiile facultative (pilonul III) si viitoarele pensii ocupationale (pilonul IV).

 

Detalii, pe Economica

marti, 28 ianuarie 2020, 193 afisari

Curs BNR vineri, 22 noiembrie 2024

1 EUR4.9759 RON
1 USD 4.7742 RON

Evolutia Euro in ultimele 7 zile

Convertor valutar BNR

=
Rezultat + TVA (RON):
TVA 19% (RON):
Convertor valutar avansat

Cursul mediu pe 3 luni

August Septembrie Octombrie
Euro 4,9765 4,9743 4,9748
USD 4,5199 4,4780 4,5615

Cel mai bun curs la banci

1 EUR = 5.0400 RON
la OTP Bank Romania
1 USD = 4.8500 RON
la Credit Europe Bank
valabil pentru cumparare, la 19.01
Curs valutar banci

Convertor valutar banci

Creditare

Stiri financiare

Citeste toate stirile Codul fiscal

Promotii banci

Vezi toate promotiile