Home / Stiri financiare / Cum vede Comisia Europeana problema importurilor masive de branza ale Romaniei: Cumparati mai putin decat Suedia

Cum vede Comisia Europeana problema importurilor masive de branza ale Romaniei: Cumparati mai putin decat Suedia

Cum vede Comisia Europeana problema importurilor masive de branza ale Romaniei: Cumparati mai putin decat Suedia

Comisia Europeana, prin vocea comisarului pentru agricultura Phil Hogan, nu vede asa o problema în importurile masive de brânza raportate în prima jumatate a acestui an de catre industria locala de profil. România a cumparat mai putine brânzeturi din alte state membre decât Suedia, de exemplu, care are o populatie mai mica decât România, sustine într-un raspuns oficial acordat europarlamentarului Daniel Buda. În primele noua luni ale anului, am importat cu 23,5% mai mult decât anul trecut.

Doar anul trecut, Romania a ajuns sa importe peste 70.000 de tone de branza, adica 3.000 de camioane a cate 23 tone fiecare, scrie europarlamentarul Daniel Buda intr-o intrebare scrisa adresata Comisiei Europene, mentionand ca "industria de prelucrare a laptelui din Romania se confrunta cu o criza fara precedent". 

"Daca in urma cu 7 ani functionau peste 400 de fabrici de lapte, numarul lor s-a diminuat la aproximativ 70 de unitati de procesare in 2016. Reprezentantii Asociatiei Patronale Romane din Industria Laptelui atrag atentia asupra cantitatilor masive de branza importata de Romania. Situatia este deosebit de ingrijoratoare, fabricile de lapte romanesti fiind nevoite sa-si restranga activitatea ca urmare a importurilor necontrolate de lapte care se comercializeaza la un pret mai redus decat cel autohton, dar si a costurilor mari de productie, a lipsei pietelor de desfacere", mai prezinta Buda situatia din Romania.

Acesta intreaba ce instrumente are Comisia la indemana in vederea sprijinirii producatorilor autohtoni de branzeturi si incurajarii consumului de produse locale?

In replica, comisarul Hogan face o comparatie intre Romania si alte state membre din care reiese ca problema Romaniei nu este atat de grava, cel putin in ceea ce priveste importurile, in state precum Suedia sau Finlanda cantitatile de peste granite fiind mult mai mari la o populatie net inferioara fata de cea a tarii noastre.

Din datele Comisiei Europene, in primele 7 luni ale anului 2018, Romania s-a situat pe locul 15 ca tara importatoare de branzeturi din alte tari ale UE. Pentru comparatie, Romania a cumparat mai putine branzeturi din alte state membre decat Suedia, care are o populatie de doua ori mai mica decat Romania sau Finlanda, care are o populatie de aproape patru ori mai mica decat Romania. In 2018, vanzarile intracomunitare de branzeturi catre Romania au crescut cu 4%, o crestere mai mica decat in cazul altor state membre, cum ar fi Franta, Spania, Austria, Danemarca sau Irlanda.

 

Detalii, pe Economica

miercuri, 12 decembrie 2018, 426 afisari

Curs BNR vineri, 22 noiembrie 2024

1 EUR4.9759 RON
1 USD 4.7742 RON

Evolutia Euro in ultimele 7 zile

Convertor valutar BNR

=
Rezultat + TVA (RON):
TVA 19% (RON):
Convertor valutar avansat

Cursul mediu pe 3 luni

August Septembrie Octombrie
Euro 4,9765 4,9743 4,9748
USD 4,5199 4,4780 4,5615

Cel mai bun curs la banci

1 EUR = 5.0400 RON
la OTP Bank Romania
1 USD = 4.8500 RON
la Credit Europe Bank
valabil pentru cumparare, la 19.01
Curs valutar banci

Convertor valutar banci

Creditare

Stiri financiare

Citeste toate stirile Codul fiscal

Promotii banci

Vezi toate promotiile