Home / Stiri financiare / Cum vor fi impozitati agricultorii conform noului Cod Fiscal

Cum vor fi impozitati agricultorii conform noului Cod Fiscal

Cum vor fi impozitati agricultorii conform noului Cod Fiscal

Statul extinde sfera de impozitare a agricultorilor persoane fizice în functie de numarul animalelor pe care le cresc si de suprafata de teren detinuta si folosita pentru culturi, din care obtin venituri, impunând limite mai stricte pentru veniturile neimpozabile, potrivit Codului Fiscal modificat.

de 16% aplicat la venitul net anual, impozitarea fiind extinsa si pentru veniturile din silvicultura si piscicultura, carora li se aplica o impunere in conformitate cu regulile aplicabile veniturilor din activitati independente pentru care venitul net anual se determina in sistem real.

Ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu, a declarat luni ca schimbarea modului de impozitare este o masura simplificata de declarare si de plata a taxelor de catre peste 670.000 de agricultori, care vor deveni contribuabili la fondul national de asigurari de sanatate si vor putea beneficia de servicii de sanatate ca contributori, adaugand ca evaziunea si frauda fiscala vor fi reduse.

La randul sau, presedintele Romalimenta, Sorin Minea, a afirmat ca din cei 670.000 de agricultori persoane fizice care primesc subventii de la stat, doar 10% sunt platitori de impozite, potrivit datelor furnizate patronatelor de Ministerul Agriculturii.

"Sunt peste 600.000 de agricultori care primeau subventii de la stat, dar nu plateau impozite. Impozitul pe persoane juridice ramane 16%, asta nu se discuta. Persoanele fizice plateau un impozit de 7,5% pe declaratiile de vanzare. Daca eu declaram ca am vandut, pe suma declarata mi se lua impozit. Pe mine nu ma obliga nimeni sa declar cat am vandut, ba ma mai si plangeam ca am adus si bani de acasa. Acum impozitul se va lua pe suprafata, pe care daca nu o poti lucra sau sa cresti animalele, o arendezi", a explicat presedintele Romalimenta.

Proiectul de ordonanta prevedea ca agricultorii care au maxim 10 ovine si caprine, pana la 3 vaci, 6 porci, 100 de pasari sau 100 familii de albine nu vor plati impozit. Totodata, erau exceptate de la impozitare veniturile din cereale, daca suprafata cultivata este de maxim 2 hectare, ca si in cazul plantelor oleaginoase, cartofilor, sfeclei de zahar, hameiului si leguminoaselor pentru boabe. Limite maxime mai erau stabilite pentru pomi - 1,5 hectare, tutun, vita de vie - un hectar si legume cultivate in camp si spatii protejate, flori si plante ornamentale - jumatate de hectar.

Detalii, pe Economica

joi, 24 ianuarie 2013, 670 afisari

Curs BNR vineri, 22 noiembrie 2024

1 EUR4.9759 RON
1 USD 4.7742 RON

Evolutia Euro in ultimele 7 zile

Convertor valutar BNR

=
Rezultat + TVA (RON):
TVA 19% (RON):
Convertor valutar avansat

Cursul mediu pe 3 luni

August Septembrie Octombrie
Euro 4,9765 4,9743 4,9748
USD 4,5199 4,4780 4,5615

Cel mai bun curs la banci

1 EUR = 5.0400 RON
la OTP Bank Romania
1 USD = 4.8500 RON
la Credit Europe Bank
valabil pentru cumparare, la 19.01
Curs valutar banci

Convertor valutar banci

Creditare

Stiri financiare

Citeste toate stirile Codul fiscal

Promotii banci

Vezi toate promotiile