Daca Eximbank cumpara Banca Romaneasca, se va sparge in doua banci: una de garantii si alta comerciala
Daca va iesi câstigatoare si va cumpara Banca Româneaasca, Eximbank se va sparge în doua: o banca de garantii, cu activitati doar în contul statului si o banca comerciala pura, bazata pe infrastructura si activele Bancii Românesti. Daca în primul caz, presedinte va ramâne actualul presedinte al Eximbank, Traian Halalai, în cel de-al doilea caz, presedinte va fi actualul vicepresedinte al bancii, Paul Ichim, cel care se ocupa dealtfel si cu redactarea proiectelor legislative care sa permita bancii de stat o astfel de scindare. Reprezentantii bancii au refuzat sa comenteze.
La sfarsitul saptamanii trecute, dupa doua saptamani de amanare, doar doua oferte financiare de cumparare au fost depuse in etapa finala de vanzare a Bancii Romanesti, respectiv cea a Eximbank si a fondului de investitii J.C. Flowers, italienii de la Intesa renuntand pe ultima suta de metri.
La ofertele indicative de la inceputul lunii noiembrie, Eximbank era pe primul loc, Intesa pe locul doi, iar fondul de investitii J.C. Flowers pe locul trei. Din informatiile existente in piata, fondul american de investitii, chiar daca isi doreste o pozitie solida in zona, nu este dispus sa ofere un discount mai mare de 40% fata de pretul de piata al bancii grecesti. In primul trimestru al anului in curs pretul de achizitie vehiculat pentru Banca Romaneasca era cuprins intrtre 40 si 60 de milioane de euro, la care se mai adauga datoria de 550 de milioane de euro pe care Banca Romaneasca o are de platit catre actionarul sau elen National Bank of Greece SA (NBG).
Statul roman si Banca Nationala, sustin insa ca avem nevoie de banci romanesti de stat, ca ceea ce avem acum nu este suficient. Pornita la drum ca agentie de export - institutie care finanteaza comertul realizat de companiile nationale implicate in activitati internationale - EximBank si-a largit in timp obiectul de activitate astfel incat, in prezent, banca poate sprijini prin instrumentele sale financiare – axate pe trei directii de actiune: finantare, garantare, asigurare - orice tip de societate comerciala, fie ca este IMM sau companie mare, deruleaza tranzactii internationale, ori se adreseaza numai pietei interne.
Dupa ce doua proiecte legislative au gandit transformarea Eximbank in banca de dezvoltare, pretentiile fostei agentii de export au crescut. Dupa ce a fost gandita transformarea Eximbank in banca de investitii si dezvoltare, dupa ce s-a dorit achizitia doar a licentei Bancii Romanesti si transformarea institutiei bancare intr-una comerciala cu abilitati de a se adresa si persoanelor fizice, nu doar celor juridice ca pana acum, actionarul majoritar al Eximbank a decis ca cel mai bine ar fi sa imparta banca in doua.
Mai exact, daca Eximbank va reusi sa cumpere Banca Romaneasca (ceea ce nu pare deloc improbabil in conditiile actuale), banca de stat se va imparti in doua entitati juridice distincte: una care se va ocupa de garantii si va lucra in contul statului, si care va fi condusa de actualul presedinte al bancii, Traian Halalai, si o alta banca, cu o personalitate juridica distincta, bazata pe infrastructura Bancii Romanesti, si care va fi condusa de actualul vicepresedinte al bancii, Paul Ichim.
Intrebata despre motivul care sta la baza intentiei de achizitie a Bancii Romanesti si posibilitatea impartirii in doua a bancii de stat, oficialii Eximbank au spus doar "no comment!"
Detalii, pe Economica