Daca vreti sa extrageti gazele din Marea Neagra, profitabil si rational este sa incepeti acum, nu mai tarziu
În contextul în care exploatarea gazelor din Marea Neagra înca treneaza, statul român încercând sa maximizeze profitul din aceasta afacere, din taxarea mai aspra a companiilor petroliere, în spatiul public a aparut si ideea ca, decât “sa dam gazul pe nimic, mai bine îl lasam acolo”. Am avut o discutie pe aceasta tema cu Francois-Regis Mouton, director de afaceri europene al IOGP, asociatia care grupeaza firmele care extrag 40% din petrolul si gazele lumii. Iar concluzia sa este clara: În contextul noii politici energetice a Europei, dezvoltarea zacamintelor de gaze se mai poate face pâna în 2035, cel târziu. Iar cum durata extractiei din Marea Neagra este de circa 20 de ani, concluzia este clara.
Exista voci in Romania care spun ca nu este acum momentul potrivit sa scoatem gazele din Marea Neagra si este mai bine pentru noi sa mai asteptam, ca tara, sa le exploatam in viitor, cand gazul va fi mai scump. Este o abordare corecta sau trebuie sa le extragem si sa le punem pe piata acum?
Inainte de toate, trebuie spus ca fiecare tara este libera sa faca ce doreste cu resursa, sa o pastreze sau sa o exploateze. Este o decizie a Guvernului, si aste e prima mea remarca. Pe de alta parte, daca vorbim despre economie, si cu cat incepi sa produci ceva mai repede, cu atat este mai bine pentru economie, acesta este fundamentul oricarui proiect economic. Deci as spune ca avem nevoie de gaze naturale acum, in regiune, vedeti prognozele potrivit carora dependenta Europei va creste in urmatorii 10-15 ani, si de aceea ne trebuie mai multe gaze naturale acum, peste 30 sau 40 de ani s-ar putea sa avem nevoie de mai putine gaze, depinde de evolutia energiei regenerabile. Deci suntem exact in acea perioada, intermediara, in care productia de gaze naturale in Uniunea Europeana trebuie sa creasca.
Care ar fi pericolul daca gazele de care dispunem nu se scot acum gazele din Marea neagra? Nu ar putea veni peste, sa zicem, 10 sau 20 de ani, o companie mare, oricare ar fi ea, sa extraga atunci gazele si sa le puna pe piata? Ar mai fi fezabil, in contextul noii politici energetice a UE?
Cum am spus, referitor la obiectivele Acordului de la Paris, care se refera la scaderea emisiilor, cresterea eficientei si la cresterea regenerabilului, este mult mai bine daca productia incepe acum, si nu peste 20 de ani. Nu pot sa spun care va fi pretul gazului peste 20 de ani. Dar, daca ne intoarcem la fundamente, in termeni de rata de actualizare, un indicator pe care noi il folosim in proiecte pentru a vedea cata valoare adaugata pot sa ne aduca, este mai convenabil sa inceapta productia acum decat peste 20 de ani.
Spuneati mai devreme ca si gazul din Marea Neagra are competitori pe piata. Cu cine concuram?
Cu toate sursele de aprovizionare.
Detalii, pe Economica