Home / Stiri financiare / De azi pot incepe procesele pentru denuntarea clauzelor abuzive din toate contractele. Mingea e la ANPC

De azi pot incepe procesele pentru denuntarea clauzelor abuzive din toate contractele. Mingea e la ANPC

De azi pot incepe procesele pentru denuntarea clauzelor abuzive din toate contractele. Mingea e la ANPC

Clauzele abuzive din contracte vor putea fi eliminate din toate contractele ca urmare proceselor în instanta care încep de azi înainte. Protectia Consumatorilor ar trebui sa se sesizeze din oficiu începând de azi si sa ceara în instanta eliminarea clauzelor abuzive, acolo unde are informatii ca sunt folosite, în special în domeniul bancar.

Dupa mai multe amanari si la mai bine de sase ani de la momentul aderarii la Uniunea Europeana, statul roman pune in vigoare doua noi articole la Legea 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele incheiate intre profesionisti si consumatori, implementare a Directivei 93/13/CCE.

Potrivit celor doua articole (12 si 13), Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) sau asociatiile pentru protectia consumatorilor pot chema in judecata pe profesionistul care utilizeaza contracte de adeziune ce contin clauze abuzive. Instanta poate sa dispuna incetarea folosirii acestor clauze, precum si modificarea contractelor aflate in curs de executare, prin eliminarea clauzelor abuzive. De efectele unei decizii favorabile ale instantei ar urma sa beneficieze toti consumatorii afectati de practicile abuzive, fara ca acestia sa trebuiasca sa initieze actiuni separate.

Legiuitorul roman introduce astfel in legislatie prevederile articolului 7 din Directiva numita mai sus, care spune ca statele membre trebuie sa aiba mijloace adecvate si eficace pentru a preveni utilizarea in contiuare a clauzelor abuzive.

Ce este o clauza abuziva?

Legea obliga comerciantii sa aiba "clauze contractuale clare, fara echivoc, pentru intelegerea carora nu sunt necesare cunostinte de specialitate". Insa comerciantii nu se supun totdeauna acestei prevederi, mai ales cand domeniile lor de activitate implica notiuni financiare. De asemenea, comerciantii care au de-a face cu un numar semnificativ de clienti isi eficientizeaza activitatea prin folosirea unor contracte cu clauze standard, preformulate, la care consumatorul doar adera, fara posibilitatea de a negocia cu adevarat.


Detalii, pe Economica

marti, 01 octombrie 2013, 576 afisari

Curs BNR vineri, 22 noiembrie 2024

1 EUR4.9759 RON
1 USD 4.7742 RON

Evolutia Euro in ultimele 7 zile

Convertor valutar BNR

=
Rezultat + TVA (RON):
TVA 19% (RON):
Convertor valutar avansat

Cursul mediu pe 3 luni

August Septembrie Octombrie
Euro 4,9765 4,9743 4,9748
USD 4,5199 4,4780 4,5615

Cel mai bun curs la banci

1 EUR = 5.0400 RON
la OTP Bank Romania
1 USD = 4.8500 RON
la Credit Europe Bank
valabil pentru cumparare, la 19.01
Curs valutar banci

Convertor valutar banci

Creditare

Stiri financiare

Citeste toate stirile Codul fiscal

Promotii banci

Vezi toate promotiile