Home / Stiri financiare / De ce mor start-up-urile incepute cu fonduri europene. Cazul programului defect 'Romania Start Up Plus'. Povestea unui beneficiar

De ce mor start-up-urile incepute cu fonduri europene. Cazul programului defect 'Romania Start Up Plus'. Povestea unui beneficiar

De ce mor start-up-urile incepute cu fonduri europene. Cazul programului defect 'Romania Start Up Plus'. Povestea unui beneficiar

40.000 de euro promisi de autoritati pentru fiecare firma înfiintata în programul finantat din fonduri europene Romania Start Up Plus, dar din cauza unei inadvertente tehnice ajung doar 30.000 de euro, iar beneficiarii trebuie sa vina de-acasa cu 10.000 de euro. Povesteste totul pentru ECONOMICA.NET un beneficiar care a dorit sa-si pastreze anonimatul, în ideea ca semnalarea erorii tehnice va deschide ochii autoritatilor. Pe scurt, beneficiarul patit spune ca o firma înfiintata prin programul numite obligat sa prevada siu sa contabilizzeze contracte din viitor si sa vina cu bani de acasa daca vrea sa respecte Ghidul solicitantului. Sau, mai nou, sa se ia dupa ce spun functionarii Ministerului Fondurilor Europene ca ar trebui sa faci. Iar opiniile lor nu sunt compatibile mereu cu Ghidul. Rezultatul e ca doua din trei startupuri mor în primul an de la înfiintare. 

Ministerul Fondurilor Europene promite din 2016 romanilor 40.000 de euro – ajutor de minimis (subventie) din fonduri europene - daca infiintezi un start up cu activitate non-agricola. Exista si un ordin de ministru (1839/2016) care detaliaza cine, cum si in ce mod beneficiaza de finantare, legiferand practic Ghidul Solicitantului si anexele sale pentru programul Romania Start Up Plus. 

Abia in 2019, dupa ce au trecut printr-o competitie de planuri de afaceri, 7.656 de antreprenori si-au vazut visul cu ochii: au infiintat o firma si au semnat un contract de finantare, cu o valoare de 40.000 de euro. Ce ar fi trebuit sa faca cu banii au scris clar in planul de afaceri. Cum ar fi trebuit sa primeasca banii – scria clar in Ghidul Solicitantului: 

”Ajutorul de minimis se va acorda in doua transe, dupa cum urmeaza:

O transa initiala de maximum 75% din valoarea ajutorului de minimis, asa cum a fost acesta aprobat pe baza planului de afaceri si prevazut in contractul de subventie incheiat.

O transa finala reprezentand diferenta pana la valoarea totala a ajutorului de minimis, dupa ce beneficiarul ajutorului de minimis face dovada ca a realizat din activitatea curenta, in termenul de 12 luni aferent etapei a II-a, venituri reprezentand minimum 30% din valoarea transei initiale. In cazul in care acest termen nu este respectat, transa finala nu se mai acorda”. 

“Pentru cei care nu doresc sa sufere traumele unui beneficiar de fonduri europene, va spunem asa: daca planul de afaceri prevede 40.000 de euro subventie, primesti 30.000 de euro in transa I (la semnarea contractului de subventie) si 10.000 de euro in transa II-a. Transa a II-a o primesti daca faci dovada ca ai avut in primele 12 luni de la infiintare o cifra de afaceri de 9.900 de euro. Proportiile se pastreaza si pentru sume mai mici cerute ca subventie. 

Mecanismul parea clar, asezat  logic si cronologic astfel: 

1) infiintezi firma; 

2) semnezi contractul de finantare; 

3) primesti 75% din subventia cuvenita; 

4) iti desfasori activitatea cum te-ai angajat in planul de afaceri o perioada de 12 luni; 

5) la sfarsitul celor 12 luni arati ca ai avut cifra de afaceri de 30% din transa I a subventiei; 

6) ti se verifica contabilitatea si primesti transa a II-a a subventiei;  

7) iti continui activitatea si folosesti transa a II-a pentru asta. 

Detalii, pe Economica

luni, 10 februarie 2020, 371 afisari

Curs BNR vineri, 22 noiembrie 2024

1 EUR4.9759 RON
1 USD 4.7742 RON

Evolutia Euro in ultimele 7 zile

Convertor valutar BNR

=
Rezultat + TVA (RON):
TVA 19% (RON):
Convertor valutar avansat

Cursul mediu pe 3 luni

August Septembrie Octombrie
Euro 4,9765 4,9743 4,9748
USD 4,5199 4,4780 4,5615

Cel mai bun curs la banci

1 EUR = 5.0400 RON
la OTP Bank Romania
1 USD = 4.8500 RON
la Credit Europe Bank
valabil pentru cumparare, la 19.01
Curs valutar banci

Convertor valutar banci

Creditare

Stiri financiare

Citeste toate stirile Codul fiscal

Promotii banci

Vezi toate promotiile