Home / Stiri financiare / De la 1 octombrie, o noua lege va desfiinta un produs bancar combinat cu asigurari. Ce sanse au bancile sa-l pastreze pe piata?

De la 1 octombrie, o noua lege va desfiinta un produs bancar combinat cu asigurari. Ce sanse au bancile sa-l pastreze pe piata?

De la 1 octombrie, o noua lege va desfiinta un produs bancar combinat cu asigurari. Ce sanse au bancile sa-l pastreze pe piata?

Prevederile legii privind distributia în asigurari, pe scurt IDD, care va transpune în România prevederile directivei 97/2016,vor intra în vigoare de la 1 octombrie (acum se afla la promulgare). Daca bancile vor dori sa vânda în continuare produsele de bancassurance, pe care le au în portofolii de minimum zece ani, va trebui sa creeze un department separat, autorizat de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) ca intermediari principali în asigurari, cu un capital social de 150.000 lei si sa ofere personalului 15 ore de formare sau dezvoltare profesionala specializata, anual.

Legea care stabileste transparenta distribuitorilor produselor de asigurare, pe scurt IDD ((insurance distribution directive) ar trebui sa fie promulgata saptamana aceasta si apoi publicata in Monitorul Oficial. Indiferent de data exacta la care apare efectiv legea, prevederile ei se aplica de la 1 octombrie, potrivit conventiilor cu Uniunea Europeana. In mod normal, lega IDD trebuie sa aiba si Norme Metodologice. Conform unor surse din piata si acestea sunt gata, dar nu pot fi puse in dezbatere publica pana la aparitia legii, iar in maxim o luna de la intrarea in vigoare a legii, normele ar trebui sa devina aplicabile. Pana atunci vor avea probabil o aplicabilitate tranzitorie.

Practic, legea IDD stabileste noi reguli de vanzare a politelor de asigurare. Potrivit acesteia, bancile comerciale vor putea deveni intermediari principali in asigurari doar cu autorizarea ASF, iar agentiile de turism, dealerii auto, IFN si firmele de rent a car intermediari secundari auxiliari. Toti vor putea vinde asigurari in conditii similare cu cele ale brokerilor de asigurare.

Dupa cum arata Normele pana acum, bancile vor avea/isi vor crea o identitate separata, asa cum in prezent are Piraeus Bank, BCR, Unicredit, BRD si Transilvania, care au in subordine un broker de asigurare prin care incheie politele de bancassurance. Aceste identitati separate trebuie sa aiba un capital social de 150.000 de lei, sa fie autorizate de ASF si sa aiba un numar de 20 de "credite" obtinute anual, credite care sa dovedeasca existenta a 15 ore de formare si dezvoltare profesionala a personalului angajat in aceste entitati. Bancile vor deveni astfel intermediari principali de asigurari, iar intermediarii secundari vor fi doar avizati de ASF, dar raman in autoritatea intermediarului principal.

Detalii, pe Economica

vineri, 28 septembrie 2018, 596 afisari

Curs BNR vineri, 22 noiembrie 2024

1 EUR4.9759 RON
1 USD 4.7742 RON

Evolutia Euro in ultimele 7 zile

Convertor valutar BNR

=
Rezultat + TVA (RON):
TVA 19% (RON):
Convertor valutar avansat

Cursul mediu pe 3 luni

August Septembrie Octombrie
Euro 4,9765 4,9743 4,9748
USD 4,5199 4,4780 4,5615

Cel mai bun curs la banci

1 EUR = 5.0200 RON
la Credit Europe Bank
1 USD = 4.8100 RON
la Credit Europe Bank
valabil pentru cumparare, la 10.01
Curs valutar banci

Convertor valutar banci

Creditare

Stiri financiare

Citeste toate stirile Codul fiscal

Promotii banci

Vezi toate promotiile