De la montat gresie pe balcoane, la ridicat blocuri cu sute de apartamente in Bucuresti. Afacerea unui clujean de 30 de ani
Înca în liceu, în vara lui 2006, Mihai Coldea s-a angajat pe un santier de constructii din Cluj-Napoca. Urmatoarea vara si-a petrecut-o tot printre muncitori si betoane, iar toamna si-a înfiintat firma Coldea Constructii. La zece ani distanta, tânarul si-a facut intrarea si pe piata din Capitala, unde se ocupa de constructia unui proiect cu 335 de apartamente.
"Cu ultimul salariu, inainte de a incepe scoala, am infiintat firma. 200 de lei a fost capitalul social si 1.000 de lei mi-a luat doamna avocat care o deschis firma. Pot sa spun ca gustul constructiilor l-am cunoscut acolo, pe santiere. Imi aduc aminte cand discuta sora mea cu varul meu la ce facultate sa mearga, si spuneau ca la Constructii, pentru ca tot timpul o sa se construiasca ceva. Eram atunci in clasa a XII-a", povesteste Mihai Coldea, 30 de ani, singurul actionar al Coldea Constructii, care se ocupa acum de primul proiect rezidential al companiei in Bucuresti, cu 335 de apartamente.
A urmat Facultatea de Constructii si se ocupa de firma in paralel. "Am inceput de la lucrari mici, de la a pune gresie pe cateva balcoane la ANL-uri in Cluj, cu trei oameni, si am ajuns la a face armare, cofrare si turnare", mai povesteste tanarul. Cativa ani mai tarziu a fost insa nevoit sa renunte la facultate pentru ca a lucrat la realizarea proeictului Studium Green Campus, in 2011.
In 2016, Coldea Constructii a trecut la un model digitalizat de antrepriza si management al proiectului si constructiilor, prin implementarea sistemului de modelare informatizata a cladirilor-BIM.
Parteneriate cu beneficiarii
Una dintre lucrarile importante ale Coldea Constructii este NTT Tower din Cluj-Napoca, acolo unde japonezii de la NTT Data au birouri. Compania a realizat lucrari de infrastructura, rezistenta, arhitectura si instalatii pentru Grupul Financiar Imo Finance, iar lucrarea a venit si cu un parteneriat de peste 20% din proiect.
"A fost o conditie in cererea de oferta pentru realizarea NTT Tower, in sensul ca primea punctaj maxim antreprenorul care vine si cu aport. Ne-am structurat oferta ca sa putem oferi si partea asta de sustinere", mai spune tanarul. In acest caz, antreprenorul este platit cu procent din valoarea cladirii.
La fel s-a procedat si in cazul proiectului rezidential de la Bucuresti pe care il construieste. DaVinci Residence, construit la marginea Deltei Vacaresti, va avea la finalizare 335 de apartamente, din care 25% vor fi in proprietatea Coldea Constructii.
Intrebat daca s-a gandit sa faca pasul spre a deveni dezvoltator, Mihai Coldea spune ca vrea sa ramana in zona constructiilor si antreprizei generale.
"Daca e un proeict unde ni se propune sa intram intr-o colaboare, intr-un parteneriat, il analizam, vedem ce inseamna lucrul asta si daca ne convine", mai spune Coldea.
In ceea ce priveste forta de munca, compania nu are decat opt angajati, iar lucrarile de constructie sunt efectuate de firmele din orasele unde castiga proiecte.
"La fiecare santier avem forta de munca locala. Avem parteneriate cu firme locale. Daca pe partea de materiale de constructii avem acelasi cost pentru ca lucram cu furnizori cu acoperire nationala, insa diferenta se vede la manopera", mai spune Mihai Coldea.
Detalii, pe Economica