Debut pe piata petrolului: primul contract denominat in yuani chinezesti, lansat la Shanghai cu sustinere de la Glencore si Trafigura
China a reusit, la 25 de ani de la prima încercare, sa lanseze un contract futures denuminat în yuani pentru tranzactionarea petrolului. Noul standard va contribui la securitatea energetica a Chinei, care a devenit anul trecut cel mai mare importator de petrol din lume. Totodata, tranzactionarea petrolului în yuani ar putea ajuta moneda chineza sa câstige popularitate în comertul global, un obiectiv-cheie pe termen lung pentru cea mai mare putere economica din Asia.
Desi tranzactionarea petrolului in yuani chinezesti este la inceput de drum, contractul de la Shanghai va fi comparat, inevitabil, cu standardele WTI si Brent, care stabilesc cotatiile de referinta ale barilului de petrol in Statele Unite si, respectiv, Europa de Vest.
Luni, petrolul cu livrare in septembrie se tranzactiona pe Bursa de Energie de la Shanghai la 427,9 yuani pe baril (67,78 dolari), potrivit datelor Bloomberg. Contractele cu livrare in septembrie pentru WTI si Brent erau cotate, in acelasi timp, la 64, respectiv 68,29 dolari pe baril.
Lansarea tranzactiilor petroliere denominate in yuani, disponibile si pentru investitorii straini, vine la 25 de ani dupa prima incercare a Chinei de a lansa un astfel de contract in moneda locala.
China a devenit anul trecut cel mai mare importator de petrol din lume, dupa ce SUA a accelerat masiv productia proprie in ultimii ani, si si-a creat, prin noul contract de petrol, oportunitatea de a-si extinde si consolida sfera de influenta economica in Asia.
"China a folosit acest contract intr-un mod invoator, pentru a umple un gol - nevoia unei voci care sa reprezinte cumparatorii (de petrol - n.r.) din Asia", comenteaza pentru Bloomberg un analist de la ICIS-China, din Shanghai.
Intr-o mutare mai putin caracteristica pentru China, contractul este deschis total pentru investitorii straini. Pentru a atrage interes, statul chinez este pregatit sa renunte la taxele aferente tranzactiilor efectuate de investitori si institutii din afara tarii. Pana saptamana trecuta, la Shanghai se inregistrasera deja 19 brokeri straini interesati de tranzactionarea petrolului in yuani, inclusiv reprezentanti ai gigantilor Glencore si Trafigura, doi dintre cei mai mari traderi de energie din lume.
Detalii, pe Economica