Home / Stiri financiare / Decelerarea cresterii economice pune sub semnul intrebarii limitarea creditarii de catre BNR

Decelerarea cresterii economice pune sub semnul intrebarii limitarea creditarii de catre BNR

Decelerarea cresterii economice pune sub semnul intrebarii limitarea creditarii de catre BNR

Pe 11 septembrie, ar putea avea loc un Consiliu de Administratie al BNR care sa ia în discutie reducerea gradului de îndatorare a populatiei la accesarea creditelor, potrivit unor surse din mediul bancar. 

Desi se discuta de mai bine de un an de zile de un proiect de act normativ al bancii centrale care sa conduca la o puternica limitare a creditarii persoanelor fizice, ultimele tatonari din mediul politic si financiar arata ca problema nu este inca transata. Pe 11 septembrie va avea loc un CA al BNR care va lua in discutie si problematica limitarii creditarii, spun pentru ECONOMICA.NET surse din mediul bancar.

Ele sustin insa ca BNR va folosi cel mai probabil metode indirecte pentru limitarea creditarii si nu norme stricte de limitare, ca pana acum. De exemplu, cum au fost cele din 2009. In sprijinul acestei idei, bancherii intervievati spun ca reducerea cresterii economice de la 7% la 4%, si estomparea efectelor favorabile induse de modificarile fiscal transforma creditul de consum si pe cel ipotecar in unicul motor de crestere economica a Romaniei. In acest context, pare putin probabil ca BNR sa actioneze direct prin modificarea Regulamentului de creditare, asa cum se anuntase in mediile bancare in luna iunie.

Pe de alta parte, sursele mentionate arata ca riscurile se pastreaza accentuate, iar cel mai important dintre ele este tocmai volatilitatea veniturilor nete ale persoanelor fizice, venituri pe care bancile comerciale le folosesc pentru a stabili valoarea maxima a unui imprumut si gradul maxim de indatorare al fiecarui individ.

In acest context, s-ar putea sa avem de-a face cu metode indirecte ale BNR de limitare a creditarii: controale inopinate la banci efectuate de BNR, care vor pune sub semnul intrebarii metodele folosite de multe dintre bancile comerciale pentru stabilirea gradului de indatortare. De la sistemele de scoring care au o influenta de circa 5% in gradul de neperformante al bancilor mari, la cosul zilnic al cheltuielilor pe care banca le scade din venituri si care este cel utilizat de INS (si nu totdeauna reflecta realitatea exacta), pana la modalitatile de aplicare a stress testului pe dobanzile in crestere (chiar daca exista dobanzile fixe la credite, toate celelalte cheltuieli tin cont de dobanzile variabile, in principal de ROBOR).

Detalii, pe Economica

luni, 10 septembrie 2018, 272 afisari

Curs BNR vineri, 22 noiembrie 2024

1 EUR4.9759 RON
1 USD 4.7742 RON

Evolutia Euro in ultimele 7 zile

Convertor valutar BNR

=
Rezultat + TVA (RON):
TVA 19% (RON):
Convertor valutar avansat

Cursul mediu pe 3 luni

August Septembrie Octombrie
Euro 4,9765 4,9743 4,9748
USD 4,5199 4,4780 4,5615

Cel mai bun curs la banci

1 EUR = 5.0200 RON
la Credit Europe Bank
1 USD = 4.8100 RON
la Credit Europe Bank
valabil pentru cumparare, la 12.01
Curs valutar banci

Convertor valutar banci

Creditare

Stiri financiare

Citeste toate stirile Codul fiscal

Promotii banci

Vezi toate promotiile