Deficitul bugetar a fost de 0,81% din PIB dupa primele noua luni
Bugetul general consolidat, care include atât bugetul de stat, cât si bugetele de pensii si de somaj, a încheiat primele noua luni ale acestui an cu un deficit de 0,81% din PIB. Ieri, presa a relatat ca Eurostat a afisat pentru România un deficit bugetar ajustat la al doilea trimestru de 4,1% din PIB, însa a fost vorba despre un indicator care este diferit de deficitul bugetar anual, calculat în mod obisnuit.
Deficitul de 0,81% in primele noua luni este in schimb in crestere fata de cel de anul trecut de doar 0,49% din PIB, cand deficitul a atins limita maxima prevazuta in tratatul de la Maastricht, de 3%.
"Veniturile bugetului general consolidat, in suma de 180,4 miliarde lei, reprezentand 21,6% din PIB, au fost cu 8,8% mai mari, in termeni nominali, fata de aceeasi perioada a anului precedent. (...) Cheltuielile bugetului general consolidat, in suma de 187,3 miliarde lei, au crescut in termeni nominali cu 10,5% fata de primele noua luni ale anului trecut", arata raportul bugetar lunar.
Pe categorii de venituri, cresteri importante au fost inregistrate in primele sapte luni la incasarile din contributiile sociale (+16,1%), din impozitul pe salarii si venit (+9,1%) si din veniturile nefiscale (+17,4%).
"Incasarile din impozite si taxe pe proprietate au scazut cu 12,1% fata de perioada similara din 2016, scaderea fiind determinata, in principal, de eliminarea de la 1 ianuarie 2017 a impozitului pe constructii speciale. Incasarile din alte impozite si taxe pe bunuri si servicii au crescut cu 64,8% fata de aceeasi perioada a anului trecut, cresterea fiind determinata, in principal, de evolutia incasarilor aferente contributiei datorate pentru medicamente, precum si pentru contractele cost-volum/cost-volum-rezultat finantate din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate”, se arata in raport.
Detalii, pe Economica