Home / Stiri financiare / Deloitte: Companiile de stat ar trebui evaluate pe rand, inainte de a se decide ce procent din profit merge catre dividende

Deloitte: Companiile de stat ar trebui evaluate pe rand, inainte de a se decide ce procent din profit merge catre dividende

Deloitte: Companiile de stat ar trebui evaluate pe rand, inainte de a se decide ce procent din profit merge catre dividende

Fiecare companie de stat ar trebui evaluata separat, pentru a se stabili cât la suta din profitul sau va merge catre dividende, iar statul va avea nevoie de aprobarea Comisiei Europene daca vrea ulterior sa acorde bani de investitii catre aceste companii, a declarat, marti, Razvan Nicolescu, senior-expert în cadrul Deloitte si fost ministru al Energiei. 

Aceasta dupa ce ministrul Energiei, Anton Anton, a declarat in mai multe randuri ca 90% din profitul companiilor va merge catre bugetul de stat, iar companiile vor primi ulterior bani pentru investitii din bugetul national.

'Ca mecanism nu sunt de acord cu acest lucru. Fiecare companie este un caz. Cateodata poti sa iei 100%, cateodata nu poti sa iei nimic. Trebuie sa te uiti la gradul de indatorare a respectivei companii, la planurile de investitii, daca gradul de indatorare permite imprumuturi. Ca regula, orice fel de procent e gresit. Cand eram ministru era 50% si am incercat sa schimb sa scot acest 50% si sa fie in functie de caz', a spus Nicolescu, in cadrul conferintei ZF Power Summit.

El a aratat ca, daca statul ar da apoi alti bani pentru investitii companiilor, acest lucru este considerat ajutor de stat si va trebui aprobat de Comisia Europeana.

'Orice fel de ban dat de catre stat unei companii este ajutor de stat, trebuie notificat la Bruxelles. Pentru unele cazuri, poate fi un ajutor de stat eligibil, care poate fi acordat, alteori nu poate fi acordat. Dar este un ajutor de stat, trebuie notificat si dureaza in timp', a completat reprezentantul Deloitte.

Potrivit acestuia, Societatea de Administrare a Participatiilor Statului (SAPE), creata in subordinea Ministerului Energiei in 2014, cand era ministru de resort, ar putea colecta dividende de la mai multe companii din sector si ar putea face investitii strategice in anumite companii, fie prin majorari de capital, fie chiar investitii directe facute de fondul respectiv.

Detalii, pe Economica

miercuri, 21 februarie 2018, 315 afisari

Curs BNR marti, 26 noiembrie 2024

1 EUR4.9768 RON
1 USD 4.7319 RON

Evolutia Euro in ultimele 7 zile

Convertor valutar BNR

=
Rezultat + TVA (RON):
TVA 19% (RON):
Convertor valutar avansat

Cursul mediu pe 3 luni

August Septembrie Octombrie
Euro 4,9765 4,9743 4,9748
USD 4,5199 4,4780 4,5615

Cel mai bun curs la banci

1 EUR = 5.0200 RON
la Credit Europe Bank
1 USD = 4.8100 RON
la Credit Europe Bank
valabil pentru cumparare, la 16.01
Curs valutar banci

Convertor valutar banci

Creditare

Stiri financiare

Citeste toate stirile Codul fiscal

Promotii banci

Vezi toate promotiile