Deloitte Romania: ANAF nu poate emite deciziile de impunere in cazul Declaratiei 600 fara declaratia contribuabilului
Guvernul a amânat depunerea declaratiei 600 pâna pe 15 aprilie prin emiterea Ordonantei de Urgenta (OUG) din 31 ianuarie, dar nu a modificat OUG-ul care stabileste data de 25 martie privind prima plata trimestriala a contributiilor de asigurari sociale, iar Fiscul nu poate emite deciziile de impunere fara declaratia contribuabilului, caz în care contribuabilul nu are nicio obligatie de plata, a explicat joi, la solicitarea News.ro, un director din cadrul firmei de consultanta si audit Deloitte România, Radu Derscariu.
Prin emiterea OUG din 31 ianuarie, publicata in Monitorul Oficial, Guvernul a amanat depunerea declaratiei 600 pana pe 15 aprilie, motivul principal fiind, asa cum reiese din anunturile oficiale, simplificarea procedurii de declarare. Insa, acest OUG nu aduce modificari OUG 79/2017, care stabileste data de 25 martie pentru prima plata trimestriala, iar Fiscul nu poate emite deciziile de impunere fara declaratia contribuabilului, a atras atentia Derscariu, potrivit News.ro.
"Astfel primul termen ar fi 25 martie, dar aceeasi OUG stabileste ca debitul se instituie odata cu emiterea deciziei de impunere de catre ANAF, in baza declaratiei contribuabilului. Or, atata timp cat termenul pentru depunerea declaratiei a fost prorogat pana pe 15 aprilie, este evident ca ANAF nu va primi declaratiile pana pe 25 martie si, implicit, nu va avea pe baza a ce sa emita deciziile de impunere", a declarat Derscariu.
Astfel, termenul de plata devine scadent doar dupa instituirea debitului de catre ANAF, in caz contrar, respectiv daca nu primeste decizia de impunere, persoana fizica nu are nicio obligatie de plata. Tototodata, ramane deschisa intrebarea privind numarul de plati.
Detalii, pe Economica