DEUTSCHE WELLE: Romania si Bulgaria sunt deja in spatiul Schengen
Pentru a complica un pic lucrurile trebuie spuse urmatoarele: In 2007, cand cele doua state au aderat la UE, ele au intrat, din punct de vedere juridic, si in spatiul Schengen. Regulile initiale, prevazute de vechile acorduri, au devenit intre timp parti esentiale ale tratatelor UE si piloni de baza ai pietei comune europene si a liberei circulatii in Uniune, scrie editia romaneasca a publicatiei germane Deutsche Welle.
In 1985, in micul sat luxemburghez Schengen, statele Uniunii Europene semnau primul acord privind renuntarea la controalele de la granitele comune.
De atunci, spatiul Schengen, respectiv numarul statelor in care este valabila libera circulatie, fara controale la granita, a crescut constant.
In afara de cele 22 de state membre ale UE, din spatiul Schengen mai fac parte Elvetia, Lichtenstein, Norvegia si Islanda. Marea Britanie si Irlanda aplica incomplet regulile privind tranzitul la granita din cauza particularitatii lor "insulare". Pe lista de asteptare a aderarii la spatiul Schengen se afla Ciprul, Romania si Bulgaria,
De mentionat este insa faptul ca Ciprul nu poate face parte din Schengen, din cauza faptului ca nordul teritoriului sau este ocupat de Turcia. In privinta Romaniei si Bulgariei, parerea catorva state UE, printre care se numara si cea a Germaniei, este ca aceste doua tari nu indeplinesc cerintele necesare aderarii.
Cel mai important criteriu este capacitatea statelor Schengen de a-si securiza corespunzator granitele cu statele care nu fac parte din UE, respectiv combaterea criminalitatii si a tentativelor de patrundere ilegala in spatiul Uniunii a persoanelor provenind din state terte.
Insa mai ales Germania si Olanda s-au aratat sceptice, anuland in mai multe randuri suspendarea controalelor la granitele celor doua state est-europene.
Romania si Bulgaria s-au obligat sa inaspreasca supravegherea si controalele la granitele externe, sa combata criminalitatea, traficul de droguri si de persoane si sa revizuiasca politica de acordare a azilului politic si a vizelor. De asemenea, ambele tari sunt afiliate "Sistemului Informatic Schengen" (SIS), care permite autoritatilor politienesti din UE sa acceseze rapid date privind intrarea si iesirea din spatiul Schengen a persoanelor.
In plus, se pregateste darea in folosinta unui sistem electronic destinat arhivarii informatiilor privind vizele Schengen acordate, care va ajuta la o mai buna monitorizare a persoanelor care intra si parasesc zona Schengen. Singura regula care nu se aplica in Romania si Bulgaria este cea prevedere renuntarea la controlul persoanelor la granita - cireasa de pe tortul Acordului Schengen.
Fapt este ca pentru cetatenii UE, libera circulatie in interiorul spatiului Schengen a devenit realitate. In cazuri exceptionale, precum unele evenimente de amploare, controalele la granitele interne pot fi reintroduse. Acest lucru s-a si intamplat in timpul campionatului european, respectiv mondial de fotbal sau in preambulul summit-urilor G8 sau NATO.
Detalii, pe Capital