Directorul Nuclearelectrica este, indirect, si angajat al uneia dintre cele mai mari case de comert cu energie din lume. Ce spune Cosmin Ghita
Seful Nuclearelectrica este si membru în boardul companiei petroliere Amromco, controlata de Mercuria, una dintre cele mai mare case de comert cu produse energetice din lume. Mercuria face tranzactii cu energie electrica în Europa, dar nu si în România. Ghita spune ca nu este în niciun conflict de interese, fapt certificat si de ANI, si ca producatorul român de energie nu are nicio legatura cu firma de trading si nu ar putea fi prejudiciat în vreun fel de prezenta lui acolo.
Cosmin Ghita, directorul Nuclearelectrica, societatea controlata de stat care operaza centrala nuclearelectrica de la Cernavoda, care, recent, a primit in sfarsit confirmarea pentru un mandat de patru ani la conducerea companiei, este si in boardul unei alte companii.
Ghita este membru neexecutiv in bordul de directori ai companiei Amromco, dupa cum puteti vedea AICI. Amromco este cel mai mare producator independent de petrol si gaze din Romania, si, chiar daca are o productie incomparabil mai mica decat Petrom si Romgaz, are concesionate 25 de perimetre in Romania. Amromco este o companie privata, cu sediul la Houston, Texas, SUA, prezenta, potrivit propriului site, doar in Romania, dar cu focus pe zona Europei Centrale si Est.
Potrivit datelor de pe propriul site, singurul actionar al companiei apare Mercuria, si aici se ridica un semn de intrebare referitor la prezenta lui Cosmin Ghita in boardul Mercuria.
Mercuria a investit 50 de milioane de dolari in Amromco, in 2013, printr-un parteneriat incheiat cu fondul First Reserve, actionar majoritar la acea vreme al producatorului de gaze din Romania.
Mercuria este unul dintre cei mai mari traderi de marfuri, in general, si de produse energetice din lume, in special. A fost fondata in 2004 in Elvetia, de doi fosti traderi de la Goldman Sachs. Compania deruleaza tranzactii in 50 de tari si are birouri in 27 de state. In 2017, compania a avut o cifra de afaceri bruta de 104 miliarde de dolari (grosier ceva mai putin de jumatate din PIB-ul Romaniei) si a tranzactionat echivalentul a 331 de milioane de tone echivalent petrol, cu un profit net de 450 de milioane de dolari.
Problema care ar putea aparea in situatia de fata este ca Mercuria este si trader de energie electrica. Compania nu tranzactioneaza, din cate se cunoaste, pe piata din Romania, dar piata romaneasca este cuplata, prin pret, cu pietele din Ungaria, Cehia si Slovacia, iar Mercuria este prezenta pe piata angro de electricitate din Europa.
Asadar, se ridica problema unui eventual conflict de interese in care s-ar putea afla Cosmin Ghita, in postura sa de director general al Nuclerarelectrica si cea de membru in boardul unei alte companii energetice, care nu se ocupa cu energia electrica, dar este controlata de un mare trader de energie electrica.
Detalii, pe Economica