Doar sapte salariati din Romania au cel putin cate doua contracte de munca active, toate cu norma intreaga
Doar sapte angajati din România au doua sau mai multe multe contracte de munca (CIM) active, fiecare dintre ele cu norma întreaga, au spus exclusiv pentru Economica.net oficialii Inspectiei Muncii. Toti lucreaza la firme private si câstiga pentru fiecare CIM între circa 1.346 de lei si 1.900 de lei "în mâna". Potrivit legislatiei în vigoare, nu exista o prevedere care sa limiteze, în mod expres, numarul de contracte individuale de munca pe care le poate avea un salariat.
Sapte salariati au cate doua sau mai multe contracte de munca (CIM) active, fiecare dintre ele cu norma intreaga. Acestia muncesc pentru societati cu capital privat, iar valoarea salariului brut inregistrat pentru fiecare CIM ale acestora se situeaza in transa cuprinsa intre salariul minim pe economie si valoarea de 3.230 de lei, au spus exclusiv pentru Economica.net oficialii Inspectiei Muncii.
Va amintim ca "numarul maxim de contracte de munca active la 23 decembrie 2020, inregistrate pentru un salariat, in sistemul Registrul General de Evidenta a Salariatilor (REGES), este de 149. Toate contractele sunt inregistrate cu timpul normei "timp partial", iar valoarea insumata a salariului de baza brut lunar, declarata pentru toate cele 149 de contracte este de 3.368 de lei", au spus exclusiv pentru Economica.net oficialii Inspectiei Muncii.
Temei legal, iata explicatiile primite de Economica.net de la Inspectia Muncii:
Potrivit prevederilor art. 3. din Codul Muncii, (1) libertatea muncii este garantata prin Constitutie. Dreptul la munca nu poate fi ingradit, nerespectarea principiilor fundamentale inserate in Codul Muncii conducand la nulitatea contractelor individuale de munca.De asemenea, potrivit prevederilor art. 16 alineatul (1) din acelasi act normativ, contractul individual de munca se incheie in baza consimtamantului partilor, in forma scrisa, in limba romana. Obligatia de incheiere a contractului individual de munca in forma scrisa revine angajatorului.
Detalii, pe Economica