Home / Stiri financiare / Dobanzile la depozitele in lei merg spre 3%. In unele cazuri, exista si randamente de 4%

Dobanzile la depozitele in lei merg spre 3%. In unele cazuri, exista si randamente de 4%

Dobanzile la depozitele in lei merg spre 3%. In unele cazuri, exista si randamente de 4%

În afara câtorva banci axate mai mult pe zona corporate sau care au în continuare lichiditati foarte mari, institutiile de credit si-au întors din nou fata catre economiile populatiei. Pe termen scurt, pe final de an randamentele de 3% sunt o normalitate. În rest, dobânzile sunt în jur de 2,5%, în conditiile în care media pe sistem bancar pentru persoane fizice era de 1,47% la sfârsitul lunii august, potrivit BNR. Mai exista totusi, o singura institutie de credit care remunereaza depozitele pentru populatie cu sub 1%, în timp ce unele oferte promotionale merg spre 4% si 4,25%.

Lipsa de lichiditate de pe piata bancara si faptul ca, pe final de an, bancile comerciale generaliste trebuie sa atraga mai multe lichiditati sub forma de depozite ale persoanelor fizice pentru a indeplini doi indicatori de lichiditate solicitati de Autoritatea Bancar Europeana au determinat bancile comerciale sa majoreze in ritm ceva mai alert ca pana acum nivelul randamentelor. Chiar daca dobanzile la depozitele clasice ale populatiei constituite pe o perioada de un an sunt inca mult sub rata inflatiei (dobanzile fiind totusi un randament viitor trebuie sa precizam ca previziunile pe rata inflatiei sunt de scadere), evolutia acestora din ultimele doua luni atrage atentia.

Bancile cu lichiditati mari, gen BCR si BRD nu se grabesc sa majoreze dobanzilor. In cazul BCR dobanda la 12 luni abia a ajuns la 1,40%. La BRD nivelul acesteia nu a depasit 1% (fiind intre 0,80% si 0,90% in functie de nivelul sumelor depuse in depozit) ramanand cea mai mica din piata bancara. Tot mica este si dobanda oferita de Raiffeisen Bank, nivelul acesteia fiind chiar de 1,3% pentru un depozit pe 12 luni si 1,70% pe 24 de luni. Tot sub nivelul de 2% este si dobanda utilizata de Unicredit, de 1,8% pentru depozitele populatiei pe 12 luni.

Daca in cazul Unicredit dobanda mai mica se justifica prin orientarea corporate a bancii, nu acelasi lucru se intampla in cazul ING Bank, unde acelasi tip de depozit este remunerat cu 1,4%, iar in ultimul timp banca olandeza a fost destul de agresiva in a promova activitatea de retail. Totusi, interesant este ca ING Bank are o promotie pe final de an. „Acum poti sa iti pui fondurile noi din ING Economii intr-un depozit Bonus pe 4 luni ca sa se inmulteasca cu o dobanda de 3% pe an. In plus, poti retrage oricand banii fara sa pierzi dobanda", anunta site-ul bancii.

Detalii, pe Economica

luni, 05 noiembrie 2018, 512 afisari

Curs BNR vineri, 22 noiembrie 2024

1 EUR4.9759 RON
1 USD 4.7742 RON

Evolutia Euro in ultimele 7 zile

Convertor valutar BNR

=
Rezultat + TVA (RON):
TVA 19% (RON):
Convertor valutar avansat

Cursul mediu pe 3 luni

August Septembrie Octombrie
Euro 4,9765 4,9743 4,9748
USD 4,5199 4,4780 4,5615

Cel mai bun curs la banci

1 EUR = 5.0400 RON
la OTP Bank Romania
1 USD = 4.8500 RON
la Credit Europe Bank
valabil pentru cumparare, la 19.01
Curs valutar banci

Convertor valutar banci

Creditare

Stiri financiare

Citeste toate stirile Codul fiscal

Promotii banci

Vezi toate promotiile