Home / Stiri financiare / Dumitru DG AGRI- Romania trebuie sa creasca gradul de auto-suficienta la unele produse

Dumitru DG AGRI- Romania trebuie sa creasca gradul de auto-suficienta la unele produse

Dumitru DG AGRI- Romania trebuie sa creasca gradul de auto-suficienta la unele produse

România a reusit, cu ajutorul Politicii Agricole Comune (PAC), în cei 10 de la aderarea la Uniunea Europeana, sa dobândeasca pozitia de lider european în productia de miere si sa restructureze sectorul viti-vinicol, dar a ramas în continuare cu o slaba organizare a fermelor mici si a filierelor pe produs si cu un nivel ridicat al saraciei în mediul rural, sustine Mihail Dumitru, director general-adjunct la Directia Generala Agricultura si Dezvoltare Rurala (DG AGRI) din cadrul Comisiei Europene

"Romania arata asa cum este, cu progrese si evolutii pozitive, dar si cu anumite deficiente si probleme de rezolvat. In orice caz, perioada de ucenicie ca nou stat membru a trecut, derogarile si perioadele de tranzitiei acordate prin Tratat au ajuns la final, iar acum diferenta fata de celelalte state membre poate veni din pozitionarea Romaniei la nivel european in diferitele dosare dezbatute in instantele comunitare de decizie. In privinta dosarului agricol, Romania este un actor important prin prisma rolului sectorului in economia Romaniei si a UE, dar si din prisma nivelului contributiei politicii agricole comune la sustinerea agriculturii si a economiei rurale", a declarat pentru AGERPRES Mihail Dumitru.

Potrivit sursei citate, in cei 10 ani de la aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, Politica Agricola Comuna (PAC) a contribuit si contribuie la schimbari importante in structura sectorului agricol si economiei rurale romanesti, precum si la imbunatatirea vietii populatiei rurale.

"Ca puncte tari as mentiona: cresterea veniturilor agricole, dobandirea pozitiei de lider european in productia de miere de albine, modernizarea si restructurarea sectorului viti-vinicol, dezvoltarea agroturismului si turismului rural, iar la polul opus: slaba organizare a fermelor mici si a filierelor pe produs, numarul redus al produselor cu indicatii geografice protejate le nivel european si mentinerea nivelul ridicat al saraciei in mediul rural", a precizat Dumitru, intrebat despre evolutiile din agricultura romaneasca in ultimii ani.

In ceea ce priveste modul in care fermierii romani au stiut sa profite de fondurile europene pe care le-au avut la dispozitie prin PAC, in cei 10 ani de la aderare, directorul general-adjunct al DG AGRI a sustinut ca o parte dintre ei, "cei mai multi", si-au dezvoltat afacerile si nivelul de competitivitate, insa au fost si unii care au preferat sa cheltuiasca subventiile, "fara sa investeasca in viitor".

"Cei care au inteles au accesat fondurile, au investit banii obtinuti, si-au dezvoltat afacerile si nivelul de competitivitate. Altii insa au preferat sa cheltuiasca subventiile fara sa investeasca in viitor. Multe proiecte din prima programare financiara au fost mult intarziate si in final unele anulate, iar fondurile publice blocate in aceste proiecte s-au pierdut. Sper ca in noua perioada sa nu se mai repete aceasta situatie si toate fondurile alocate sa fie cheltuite eficient cu rezultate vizibile pentru agricultura si economia rurala romaneasca", a mentionat oficialul european.

Din datele furnizate de oficialul european in luna decembrie, Romania a cheltuit in perioada actuala si declarat la bugetul comunitar 23,47% din fondurile FEADR prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014 - 2020 si se situeaza peste media europeana (22,68%) la gradul de folosire a fondurilor.


Detalii, pe Economica

luni, 22 ianuarie 2018, 434 afisari

Curs BNR marti, 26 noiembrie 2024

1 EUR4.9768 RON
1 USD 4.7319 RON

Evolutia Euro in ultimele 7 zile

Convertor valutar BNR

=
Rezultat + TVA (RON):
TVA 19% (RON):
Convertor valutar avansat

Cursul mediu pe 3 luni

August Septembrie Octombrie
Euro 4,9765 4,9743 4,9748
USD 4,5199 4,4780 4,5615

Cel mai bun curs la banci

1 EUR = 5.0500 RON
la Credit Europe Bank
1 USD = 4.8200 RON
la Credit Europe Bank
valabil pentru cumparare, la 19.01
Curs valutar banci

Convertor valutar banci

Creditare

Stiri financiare

Citeste toate stirile Codul fiscal

Promotii banci

Vezi toate promotiile