Dupa trei esecuri, Rafo Onesti se vinde prin negociere directa. Garantia este de 2 milioane de dolari, pretul de pornire 44,6 milioane de dolari
Dupa cum explica reprezentantii Casei de Insolventa Transilvania (CITR), în urma întelegerii cu creditorii, Rafo Onesti va fi vânduta prin negociere directa. Pentru depunerea unei oferte angajante, cei interesati trebuie sa depuna o garantie de participare de doua milioane de dolari. Pretul de pornire la negocierea directa va fi de 44,62 milioane de dolari.
"Procesul de valorificare continua, rafinaria Rafo fiind inca la vanzare. Conform aprobarii creditorilor, vom schimba metoda de valorificare alegand procedura de negociere directa. In momentul de fata, suntem in pregatirea acestei proceduri. In linii mari aceasta metoda de valorificare presupune depunerea unei garantii de participare in valoare de 2 milioane USD si a unei oferte angajante care trebuie sa indeplineasca anumite conditii ce vor fi prevazute in regulamentul de participare. Pretul de pornire la negocierea directa va fi de 44.625.000 USD, plus TVA", a declarat CITR pentru ECONOMICA.NET.
Platforma industriala a rafinariei RAFO Onesti, care a reintrat in insolventa in toamna anului trecut si are de achitat datorii de peste 330 milioane lei, a fost scoasa la vanzare prin licitatie ultima data pe data de 18 mai 2018. Pretul de pornire a fost tot de 44,625 milioane de dolari, dupa ce precedentele licitatii au pornit de la 50,575 milioane de dolari si, respectiv 59,75 milioane de dolari, dar nu a venit nimeni sa cumpere. Surse din piata spun ca, pana acum, "pe vorbe", rafinaria a fosat vanduta de vreo sapte ori. La modul real insa, nimeni nu a cumparat pana acum vreun caiet de sarcini.
Casa de Insolventa Transilvania (CITR) Group, administratorul special al Rafo Onesti scoate la vanzare intreaga platforma industriala care cuprinde cele doua rafinarii producatoare de produse obtinute din prelucrarea titeiului, conform cod CAEN 1920.
Practicienii in insolventa din intreaga piata spun ca interes exista pentru acest activ, vandut ca si afacere la cheie de catre CITR, si ca mai multi investitori straini se intereseaza de Rafo. Unul dintre ei spune chiar, "pe vorbe, am vandut pana acum Rafo de sapte ori, dar pe hartie nu s-a concretizat niciodata. Totusi, compania va fi scoasa la vanzare pana cand creditorii vor accepta un pret. Doar ei pot decide pretul de pornire al unei licitatii de acest fel. Cel de acum sau cele viitoare".
In general, creditorii unei companii in insolventa au de recuperat datorii mai mari decat pretul de vanzare al unui business sau al unei mase de active mobile si imobile. Totusi, valoarea de lichidare a companiei a fost stabilita la 29,75 milioane de dolari plus TVA, ceea ce inseamna ca acei creditori nu sunt dispusi sa inceapa vreo licitatie sub acest acest pret.
Detalii, pe Economica