Home / Stiri financiare / Economisirea in valuta creste in ritm alert, semn ca populatia anticipeaza o depreciere a leului - Horia Braun, BCR

Economisirea in valuta creste in ritm alert, semn ca populatia anticipeaza o depreciere a leului - Horia Braun, BCR

Economisirea in valuta creste in ritm alert, semn ca populatia anticipeaza o depreciere a leului - Horia Braun, BCR

Cresterea inflatiei, dupa majorarea veniturilor salariale, a determinat populatia sa prefere economisirea în valuta în ultimul an, semn ca, din punct de vedere al economiei comportamentale, populatia se asteapta la o depreciere mai accentuata a monedei nationale în urmatoarea perioada de timp. Sunt câteva concluzii ale economistului sef al BCR, Horia Braun. Potrivit BNR, depozitele populatiei în valuta, exprimate în euro, au crescut cu 18,2% în septembrie 2018 fata de septembrie 2017.

"Asteptarea unei deprecieri a monedei nationale nu este neaparat o perceptie sentimentala a romanilor. Pot fi gasite si argumente logice la aceasta reactie. Cand te uiti in urma cu patru ani si compari evolutia dobanzilor si deprecierea leului, constati ca probabil ca erai mai castigat daca iti tineai economiile in euro. Conteaza mult anticipatiile privind viitorul, evolutia viitoare a cursului", a declarat Horia Braun in cadrul primei editii a BCR Expert Hub.

BCR Expert Hub este o platforma de comunicare ce isi propune initierea unor intalniri si dezbateri periodice cu experti din BCR si din spatiul public, in care vor fi abordate diferite teme de interes pentru societate.

Economistul sef al BCR apreciaza ca majorarea ponderii depozitelor bancare in valuta la circa 40% din totalul depozitelor in Romania, fata de putin peste 30% acum un an indica un comportament de anticipare al celor care isi tin economiile in valuta privind "o posibila depreciere a leului in comparatie cu evolutia dobanzilor la depozitele in lei". Dobanzile la depozitele populatiei in lei au inceput sa creasca dar este greu de anticipat daca majorarea acestora are putea acoperi ritmul de depreciere al leului sau o majorare a inflatiei.

Horia Braun arata ca orientarea populatiei catre economisirea in valuta depinde foarte mult si de evolutia inflatiei. "Daca inflatia este mare, chiar daca nu vezi neaparat o depreciere a leului cand te uiti la evolutia cursului de schimb, cumva anticipatia ta este ca leul se va deprecia pentru ca valoarea lui intrinseca, puterea de cumparare este in scadere", spune Horia Braun.

Inflatia, incertitudinea, alocarea banilor pentru o achizitie viitoare, intr-o casa sau intr-o masina, care au oricum pretul denominat in valuta sunt doar cateva din cauzele care pot conduce la economisirea in valuta. "Probabil ca la un anumit moment se va plafona aceasta tendinta de preferinta catre economisirea in valuta", spune Braun, precizand ca pana la urma este un comportament rational si oricum in ultima perioada populatia prefera instrumentele de investitii cu venit fix.

Detalii, pe Economica

miercuri, 14 noiembrie 2018, 392 afisari

Curs BNR vineri, 22 noiembrie 2024

1 EUR4.9759 RON
1 USD 4.7742 RON

Evolutia Euro in ultimele 7 zile

Convertor valutar BNR

=
Rezultat + TVA (RON):
TVA 19% (RON):
Convertor valutar avansat

Cursul mediu pe 3 luni

August Septembrie Octombrie
Euro 4,9765 4,9743 4,9748
USD 4,5199 4,4780 4,5615

Cel mai bun curs la banci

1 EUR = 5.0400 RON
la OTP Bank Romania
1 USD = 4.8500 RON
la Credit Europe Bank
valabil pentru cumparare, la 19.01
Curs valutar banci

Convertor valutar banci

Creditare

Stiri financiare

Citeste toate stirile Codul fiscal

Promotii banci

Vezi toate promotiile