Engie vine cu oferta concurentiala de gaz pentru populatie, care nu va mai plati preturile fixate de stat, din vara. Pretul este cu 20% mai mare
Engie, unul dintre cei doi mari furnizori de gaze pentru populatie, a început sa trimita clientilor oferte de furnizare de gaze în regim concurential, în conditiile în care furnizarea în regim reglementat, la preturi stabilite de stat, va înceta de la 1 iulie. Preturile, doar pentru "marfa-gaz", sunt cu peste 20% mai mari decât cele reglementate acum.
Engie avertizeaza clientii casnici ca, de la 1 iulie, furnizarea in regim reglementat va inceta si le ofera posibilitatea de a incheia, in conditii de piata libera, un nou contract de furnizare, pe un an, in care pretul oferit acum va ramane fix in aceasta perioada.
Clientii casnici trebuie sa stie ca, de la 1 iulie, pot alege orice furnizor de gaze, pentru ca, potrivit legii, piata va fi liberalizata.
Si acum ajungem la pret. In oferta, Engie propune clientilor un pret de 0,094 lei pentru un kWh de gaz, doar pretul gazului, plus un abonament de 0,28 de lei pe zi, timp de un an, daca semneaza contractul pana la sfarsitul lunii. Aceste pret este fara tariful de distributie, fara acciza si fara TVA, spune compania. Cine alege sa accepte oferta, va avea o reducere de 5% din pretul final al gazului, timp de trei luni, pret final compus din cei noua bani pe kwh, plus "servicii reglementate de transport, de distributie si de inmagazinare subterana a gazelor naturale", dupa cum arata Engie in oferta.
Oferta este importanta pentru ca este prima facuta de unul dintre cei doi mari furnizori pentru populatie, cu livrare a gazului si dupa 1 iulie, moment in care preturile nu vor mai fi stabilite de stat, prin ANRE. Asta pentru ca poate fi considerata un semnal de pret pentru consumatorii casnici, pentru perioada de dupa 1 iulie.Intrebarea care se pune este daca acest pret este bun sau nu, si cu cat este mai mare fata de cel actual, reglementat de stat. Calculelele nu sunt simple, pentru ca Engie nu arata in oferta care este acest pret final (cel platit in factura) in momentul in care se incheie contractul macar-partial justificat, pentru ca firma nu isi poate asuma evolutiile viitoare ale tarifelor de distributie, care raman reglementate de stat, deci pot fi crescute sau scazut prin decizia reglementatorului.
Detalii, pe Economica