Home / Stiri financiare / Esecul liberalizarii energiei: doar un roman din opt a trecut pe piata libera de electricitate. Iar furnizorii mari fac legea si aici

Esecul liberalizarii energiei: doar un roman din opt a trecut pe piata libera de electricitate. Iar furnizorii mari fac legea si aici

Esecul liberalizarii energiei: doar un roman din opt a trecut pe piata libera de electricitate. Iar furnizorii mari fac legea si aici

La finalul anului 2017, moment în care piata de energie electrica s-a liberalizat pentru consumatorii casnici, doar putin peste un milion de consumatori casnici au ales sa treaca pe piata concurentiala, marea majoritate a casnicilor ramânând în continuare la aceiasi furnizori, în sistem reglementat, dupa cum reiese din datele publicate recent de ANRE. Cititi si cât ati câstiga acum daca renuntati la actualul contract si intrati pe piata libera.

Numarul clientilor casnici care erau alimentati in regim de piata concurentiala era, la finalul anului 2017, de 1,015 milioane, potriv it datelor ANRE, in conditiile in care, la aceiasi data, numarul consumatorilor casnici alimentati in regim de ultima instanta (numar mediu aferent trimestrului patru al anului trecut) era de 7,674 milioane.

Asadar, desi au avut la dispozitie mai mult de doi ani pentru a-si schimba contractul de furnizare de energie electrica si/sau furnizorul, marea majoritate a consumatorilor casnici au preferat sa nu faca nimic in acet sens. Mai putin de unul din opt a trecut in piata concurentiala si, chiar si dintre acestia, marea majoritate au ales sa ramana la unul dintre cei cinci mari furnizori de ultima instanta (FUI) si au schimbat doar contractul. Asta pentru ca, dupa cum puteti citi mai jos, unul dintre ei are printre cele mai bune oferte si pe piata concurentiala.

Spunem asta pentru ca, potrivit datelor ANRE, din cei 1,01 milioane de casnici care au trecut in piata concurentiala, aproape 902.000 au ca furnizor tot unul dintre cei mari cinci FUI (Electrica, Enel Energie, Enel Energie Muntenia, CEZ, E.ON).

Ce s-a intamplat la 1 ianuarie 2018 si de ce e bine sa iti schimbi furnizorul

De la 1 ianuarie, piata energiei electrice pentru consumatorii casnici s-a liberalizat 100%, iar ANRE doar avizeaza tarifele finale pentru consumatorii care nu au trecut pe piata concurentiala, si au ramas cu actualele contracte la aceiasi mari furnizori, in regim de ultima instanta, Enel, CEZ, E.On si Electrica.Consumatorii care nu au intrat inca pe piata concurentiala au doua mari dezavantaje, daca raman alimentati in regim de ultima instanta.

 


Detalii, pe Economica

joi, 12 aprilie 2018, 278 afisari

Curs BNR luni, 25 noiembrie 2024

1 EUR4.9767 RON
1 USD 4.7456 RON

Evolutia Euro in ultimele 7 zile

Convertor valutar BNR

=
Rezultat + TVA (RON):
TVA 19% (RON):
Convertor valutar avansat

Cursul mediu pe 3 luni

August Septembrie Octombrie
Euro 4,9765 4,9743 4,9748
USD 4,5199 4,4780 4,5615

Cel mai bun curs la banci

1 EUR = 5.0200 RON
la Credit Europe Bank
1 USD = 4.8100 RON
la Credit Europe Bank
valabil pentru cumparare, la 11.01
Curs valutar banci

Convertor valutar banci

Creditare

Stiri financiare

Citeste toate stirile Codul fiscal

Promotii banci

Vezi toate promotiile