Eugen Radulescu, BNR: Ultimele 10 banci din sistem trebuie sa se concentreze, altfel vor disparea. Doar o singura banca mai are pierderi
'Ultimele zece banci din sistemul bancar au cheltuieli operationale foarte mari si ar trebui sa se concentreze sa gaseasca solutii pentru ca altfel vor disparea', a declarat Eugen Radulescu, directorul Directiei Stabilitate din cadrul BNR. Declaratia a fost facuta în nume propriu, la un seminar pe teme bancare organizat la Sinaia de Alpha Bank si Asociatia Româna a Bancilor.
Rezultatul financiar agregat al sistemului bancar a cunoscut o evolutie sinuoasa in ultimul deceniu, ca urmare a manifestarii riscului de credit, potrivit analizei facute de bancherul central. Totusi, pofitabilitatea sectorului bancar s-a imbunatatit in ultimii ani, favorizata de cadrul macroeconomic favorabil, dar si un cost al riscului de credit mai scazut. 'Cota de piata a bancilor cu pierderi s-a redus la 2,6 la suta in septembrie 2019, fata de un maxim de aproximativ 57 la suta in 2012. Mai exact, la ora actuala doar o singura banca din sistem mai inregistreaza pierderi', a declarat Eugen Radulescu.
Bancherul a precizat ca profitul este concentrat la nivelul bancilor de talie mare (85 la suta din profitul la nivel de sector). Asta deoarece cota de piata mare permite reducerea ponderii cheltuielilor fixe, fiind totodata asociata unor costuri de finantare mai mici. Eficienta operationala depinde astfel de marime.
In acest context, bancherul a aratat ca primele 10 banci din sistem au costuri operationale de circa 50% din venituri, in timp ce ultimele zece banci au costuri operationale si de peste 100 la suta. 'Tocmai de aceea, ultimele zece banci din sistem trebuie sa se concentreze pe activitatea proprie, sa gaseasca solutii, mai ales in contextul in care fintechurile castiga din ce in ce mai mult teren, iar gigantii internationali, gen Google, Amazon si mai nou, Apple au inceput sa isi faca aparitia si la noi. Daca nu vor face acest lucru ele vor disparea intr-un anumit orizont de timp – de la o zi la 10 ani, sau chiar mai devreme de 10 ani', a declarat Eugen Radulescu.
Detalii, pe Economica